Izraelská armáda o víkendu ještě rozšířila operace v Pásmu Gazy

Izraelská armáda o víkendu ještě rozšířila své operace v Pásmu Gazy a hlásí teď složité boje v hustě osídlených oblastech okolo města Chán Júnis. S odvoláním na mluvčího izraelské armády Daniela Hagariho o tom dnes informovala agentura DPA, podle níž tak válka mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás pokračuje neúprosně i o Vánocích.

Podle Hagariho se vojákům daří pronikat do stále dalších bašt Hamásu. Pozemní síly od začátku války zničily nebo zabavily přibližně 30.000 výbušných zařízení, včetně protitankových střel a raket, uvedl také.

Hagari počítá s tím, že Izrael v příštích dnech dále navýší kapacitu divize bojující u Chán Júnisu. K časově náročnému ničení tunelů Hamásu je podle něj potřeba i řada techniků.

V sobotu Izrael uvedl, že počet vojáků zabitých v pozemní ofenzívě stoupl na 144.

Izraelská ofenzíva je odvetou za útok Hamásu ze 7. října, při němž islamisté povraždili v Izraeli na 1200 lidí a asi 240 dalších unesli do Gazy. Izraelské vojenské údery si vyžádaly již 20.258 mrtvých a 53.688 zraněných, tvrdí Hamásem řízené úřady v Gaze, kde celkem žije na 2,3 milionu lidí. Velká většina z nich musela opustit své domovy a nachází se teď ve velmi složitých podmínkách.

ČTK

  Na zázrak nečekáme, tvoříme ho, řekl Zelenskyj v přání k Vánocům

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com