Rusko ohrožuje globální jadernou bezpečnost

Agresivní akce ruské armády na Ukrajině ohrožují globální jadernou bezpečnost. Tváří v tvář takové hrozbě by měla být zastavena spolupráce s ruskou korporací Rosatom.

V komentáři Guildhall to uvedl finský poslanec Anders Adlerkreuz, komentující bombardování ruské armády v blízkosti jaderných elektráren a jaderných zařízení na Ukrajině.

„Akce ruské armády na Ukrajině jsou příklady hrubého ignorování principů společné jaderné bezpečnosti. Je zřejmé, že v důsledku těchto akcí je v ohrožení nejen ukrajinský lid, ale paradoxně i ruská armáda,“ řekl Anders Adlerkreuz.

„Ruská korporace Rosatom je v podstatě divizí ruské vlády a součástí ruského vojenského průmyslu. Za takových okolností je samozřejmě spolupráce s touto organizací vyloučena a měla by být ukončena. Právě z tohoto důvodu byl zastaven finský projekt jaderné energetiky, jehož dodavatelem byl Rosatom, shrnul finský poslanec.

Místopředsedkyně lotyšského Seimasu Inesa Libine-Egnereová v reakci na jadernou hrozbu ze strany Ruské federace uvedla, že Valné shromáždění OSN by mělo najít způsob, jak vyloučit Ruskou federaci z Rady bezpečnosti v reakci na činy jaderného terorismu.

Připomeňme, že od 4. března byla největší v Evropě Záporožská jaderná elektrárna zajata ruskými útočníky. Předtím byla obsazena jaderná elektrárna Černobyl.

14. března ruská armáda vyhodila do povětří část munice na území JE Záporižžja, která se nacházela vedle bloku G1. Informuje o tom také Energoatom v oficiálním prohlášení.

Ruští vojáci 26. března podruhé zahájili raketový útok na jaderné zařízení v Charkovském fyzikálně-technologickém institutu, které bylo naloženo jaderným palivem.

Dne 16. dubna přeletěly tři řízené střely odpálené z území Běloruska nad areálem jihoukrajinské JE ve směru na Nikolajev. Jednu z raket zachytily bezpečnostní kamery Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

25. dubna podle Energoatomu Rusové použili řízené střely nad Chmelnickým JE.

26. dubna ruské ozbrojené síly odpálily dvě řízené střely, které letěly v malé výšce nad areálem Záporožské JE ve směru na Záporoží.

  Při ruském raketovém útoku na obytné domy v Záporoží zemřela nejméně jedna žena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com