Jemenští povstalci tvrdí, že USA a Británie opět ostřelovaly jejich pozice

Jemenští povstalci tvrdí, že Spojené státy a Británie dnes opět ostřelovaly jimi ovládané území na severozápadě Jemenu. Informovala o tom agentura AFP, která ale vzápětí s odvoláním na amerického vojenského činitele uvedla, že USA ani nikdo jiný z jejich koalice dnes žádné údery v Jemenu neprovedl.

Jemenští povstalci Húsíové dnes podle AFP či televize Al-Arabíja uvedli, že americko-britské vojenské síly zasáhly jimi ovládaný přístav Hudajdá. AFP i Al-Arabíja ale vzápětí oslovily americkou armádu a nejmenovaný zdroj z ní popřel, že by dnes americká armáda či její spojenci ostřelovali pozice povstalců v Jemenu.

USA a Británie zahájily údery proti povstalcům v Jemenu v noci ze čtvrtka na pátek v reakci na útoky povstalců Húsíů na obchodní lodě v Rudém moři a Adenském zálivu. Ty začaly loni v listopadu a Húsíové je zdůvodňují podporou některých zemí izraelské vládě v její válce v Pásmu Gazy. Tam izraelská armáda bojuje s hnutím Hamás, které stejně jako jemenské šíitské povstalce podporuje Írán.

V noci na sobotu opět zaútočily Spojené státy povstalce v Jemenu, cílem byl tentokrát jejich radar Húsíů. Páteční i sobotní údery potvrdilo na síti X regionální velitelství americké armády CENTCOM.

Údery odsoudili Húsíové i jejich spojenci Írán, libanonský Hizballáh a palestinský Hamás. Rusko útok označilo za porušování mezinárodního práva. Saúdská Arábie či Omán, které s Jemenem sousedí, vyjádřily v pátek obavy ohledně eskalace situace v regionu.

V pátek se v Saná a dalších jemenských městech, včetně těch, která nejsou pod kontrolou povstalců, konaly na protest proti americko-britským úderům masové demonstrace. Účastnily se jich desetitisíce lidí, kteří nesli jemenské a palestinské vlajky.

ČTK

  Premiér Fico urazil, protože chtěl, napsal list Sme o jeho návštěvě ČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com