Rakušan: GIBS bude mít výsledky prověřování zásahu na FF UK nejdříve na jaře

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) bude mít výsledky prověřování policejního zásahu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) nejdříve na jaře. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to dnes řekl v diskusním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. Připomněl, že vnitřní kontrola policejního prezidia odhalila nedostatky v krizové komunikaci a ve využívání analytických nástrojů, zásah policie byl ale podle ní profesionální a v souladu s předpisy.

„Prověřování nebude trvat týdny, bude trvat měsíce. Bude trvat dva, tři měsíce, než se dostaneme k nějakým relevantním závěrům. A je to tak správně. Pokud jsou ty podněty tady, a mají být detailně rozpracovány a všechny pochybnosti, o kterých se hovoří, důsledně vyvráceny, tak GIBS tak pracovat musí,“ řekl dnes Rakušan.

Kvůli zásahu na univerzitě se objevila kritika, že policie situaci podcenila. Policisté dostali ve čtvrtek 21. prosince po poledni informaci o tom, že mladík z obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později v obci nalezli mrtvého otce podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásili pátrání. Policie pak zjistila, že student bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní objekt filozofické fakulty, střelba byla ale následně hlášena z nedaleké hlavní budovy na náměstí Jana Palacha. Muž v budově školy zabil 14 lidí a dalších 25 zranil, pak zbraň obrátil proti sobě.

Podle Rakušana je třeba s definitivním hodnocením zásahu vyčkat na závěry inspekce. S tím souhlasil i bývalý ministr vnitra Martin Pecina (za SPD). Nedostatky ale zmínil například v případě balistické ochrany hasičů, kterou dosud nemají k dispozici. Nemohli se tak postarat o zraněné, kteří podle něj čekali na ošetření i desítky minut. Podle Rakušana ale zranění čekali na ošetření nejvýše 12 minut. Další nedostatky jsou podle Peciny v oblasti prevence.

  ANO chce kampaň vnitra řešit ve Sněmovně, podle Dvořáka je informační

Podle předsedy hnutí Přísaha Roberta Šlachty naopak policie chybovala, například v tom, že označila jen jedno rizikové místo a pouze možný sebevražedný motiv pachatele. Nevyužila podle něj ani analytická pracoviště, zásahem podle Šlachty ohrozila všechny zasahující složky. „Pro mě je jediný výstup. V pondělí odvolejte pana policejního prezidenta, nebo ať podá rezignaci, a vy potom předejte klíče na ministerstvo vnitra,“ řekl Šlachta. Odvolání policejního prezidenta Martina Vondráška však Rakušan odmítl. Pokud ale bude prokázáno pochybení, je připraven vyvodit odpovědnost na „nejrůznějších patrech“.

Na bezpečnostní opatření, která budou zahrnovat nejen opatření na vysokých školách, ale například i vybavení policistů a hasičů, budou podle Rakušana potřeba zhruba tři miliardy korun. Tento požadavek chce předložit Bezpečnostní radě státu (BRS) na jednání 31. ledna. Pecina ale upozornil, že policistům a hasičům v současnosti chybí na provozní výdaje zhruba dvě miliardy korun.

Zástupci Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia v úterý na tiskové konferenci konstatovali, že postup policistů byl rychlý a profesionální. Hodnotili jak postup během samotného zásahu, tak i při předchozím pátrání po podezřelém. Úřad nicméně doporučil zlepšit krizovou komunikaci s představiteli institucí či akcí, kde by se podobný útok mohl příště stát. Během pátrání po studentovi kvůli jeho možným sebevražedným úmyslům totiž neinformovali vedení fakulty, ale jen přítomné zaměstnance školy.

Vedení Univerzity Karlovy následně uvedlo, že je policie neinformovala i přesto, že věděla, že jsou v hlavní budově filozofické fakulty. Proděkan Jakub Rákosník podle svého vyjádření policistu, který studenta ještě před střelbou v budově na náměstí Jana Palacha hledal, informoval o tom, že v prvním patře zasedá kolegium děkanky. Řekl mu, že jeho členové jsou policii v případě potřeby okamžitě k dispozici. Policisté se však dále dotazovali administrativních pracovníků, nikoli vedení. Vedení Univerzity Karlovy a vedení Filozofické fakulty UK však současně poděkovala policii za zásah, který podle nich zabránil větším ztrátám na lidských životech.

  ČT podle radních omezí vysílání a bude propouštět, pokud se nezvýší poplatky

Policisté motiv pachatele dál prověřují. V případě dvojnásobné vraždy v Klánovicích, z níž je také podezřelý, už vyloučili jako motiv vztah s oběťmi. Rakušan dnes upozornil, že ačkoli je pachatel znám, policie a státní zástupci zatím nemohou veřejnosti zodpovědět všechny informace týkající se případů, protože jde o živá trestní řízení.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com