Zemědělci pořádají v Berlíně velkou demonstraci, zablokují dopravu v centru

Němečtí zemědělci dnes pořádají v Berlíně velkou demonstraci, která bude vyvrcholením týdne protestů proti chystaným úsporným opatřením vlády kancléře Olafa Scholze. Policie již předem varovala veřejnost a řidiče, že centrum města v okolí Braniborské brány bude zablokované.

Na bulváru 17. června, který je klíčovou tepnou v metropoli, policie kvůli demonstraci už od pátku zavedla dopravní omezení. Neprůjezdné budou i přilehlé ulice a celá vládní čtvrť. Policie očekává 10.000 demonstrantů, 3000 traktorů a 2000 nákladních aut.

V uplynulém týdnu zemědělci každý den blokovali dálniční nájezdy po celé zemi, uzavírky se týkaly i několika hraničních přechodů s Českem.

Farmáři protestují proti omezování dotací pro zemědělství. Vláda chtěla skončit s podporou dieselu pro zemědělce a s daňovým osvobozením zemědělských vozidel. Následně pod tlakem kritiky částečně ustoupila a nakonec schválila zachování daňového osvobození vozidel pro zemědělství, podporu dieselu chce ale postupně do roku 2026 zastavit.

ČTK

  EK patrně doporučí zablokovat Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondů EU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com