Při demonstracích na podporu Navalného bylo zatčeno přes 300 lidí

Přes 300 lidí bylo dnes zadrženo v Rusku při demonstracích na podporu opozičního předáka Alexeje Navalného. Asi stovku z nich policisté zadrželi v Moskvě. První protestní akce se vzhledem k časovému posunu konaly na Dálném východě a na Sibiři, protest na Puškinově náměstí v Moskvě začal za účasti několika tisíc lidí ve 14:00 místního času (12:00 SEČ). Mezi zadrženými v Moskvě je i Ljubov Sobolová, právnička a spolupracovnice Navalného z jeho Fondu boje s korupcí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného svědka.

K demonstracím vyzval Rusy sám Navalnyj; ruské úřady daly najevo, že těmto akcím hodlají zabránit. Tisíce lidí vyšly dnes do ulic Vladivostoku, Chabarovsku, Novosibirsku a Čity na východě země. Demonstranti skandovali „Svobodu Navalnému!“, „Svobodu politickým vězňům!“ či „Putin je lhář!“ Nevládní portál OVD-Info, který se zabývá monitoringem policejních zákroků, uvedl, že ve dvacítce ruských měst bylo zadrženo již téměř 330 lidí.

Aktivisté podle AFP zveřejnili videonahrávky z Vladivostoku, na nichž je vidět, jak policisté při dnešních zásazích pronásledují a bijí demonstranty obušky a nakládají je do policejních antonů. Podle serveru DownDetector byly také v Rusku zaznamenány výpadky mobilních služeb a internetu. Jejich rušení někdy využívají ruské úřady k tomu, aby zkomplikovaly odpůrcům komunikaci. Na mnoha místech museli demonstranti čelit mrazivým teplotám, které například v Jakutsku klesaly až k minus 50 stupňům Celsia.

Moskevská policie varovala, že jakákoli nepovolená shromáždění „bez prodlení potlačí“, a kolem Puškinova náměstí postavila zátarasy. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin odsoudil plánování „nepřijatelných“ demonstrací v době, kdy se země potýká s epidemií koronaviru. Manželka Navalného Julija nicméně na instagramu oznámila, že se hodlá zúčastnit demonstrace v Moskvě na podporu manžela, který „se nikdy nevzdá“.

Před polednem SEČ již policisté v Moskvě zatýkali demonstranty, kteří se začali na protest scházet. Podle svědků citovaných agenturou Reuters jich zadrželi nejméně stovku, včetně Navalného kolegyně Sobolové. Ta byla s dalšími spolupracovníky opozičního vůdce zatčena již v pátek, následně ale byla tato žena, která má malé dítě, propuštěna. Rovněž zadržená Navalného mluvčí Kira Jarmišová byla odsouzena k devíti dnům vězení.

  Rusko: Při leteckém incidentu nad Černým mořem se podařilo zabránit katastrofě

Navalnyj byl zatčen minulý víkend při návratu do Moskvy z léčení v Německu, kde se zotavoval ze srpnové otravy, kterou opozičník připisuje Putinovi a tajné službě FSB, což Kreml popírá. Den po zadržení soud na prezidentova kritika uvalil třicetidenní vazbu. Ruská vězeňská služba jej viní, že „systematicky porušoval“ režim podmíněného trestu. Ten dostal za zpronevěru, které se podle soudu dopustil.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com