Britský král Karel III. byl prohlášen novou hlavou Austrálie a Nového Zélandu

Britský král Karel III. byl dnes na slavnostních ceremoniálech prohlášen hlavou Austrálie a Nového Zélandu. Funkce převal po své matce, královně Alžbětě II., která ve čtvrtek zemřela. Informovala o tom agentura AP.

Australský premiér Anthony Albanese předtím oznámil, že Austrálie bude za Alžbětu II. držet 22. září den smutku. Ve čtvrtek Albanese společně s generálním guvernérem Davidem Hurleym odcestuje do Londýna, aby se 19. září zúčastnil královnina pohřbu, a 21. září se vrátí zpátky do Austrálie.

„Následující den bude vyhlášen den smutku a bude se konat zádušní mše,“ řekl předseda australské vlády televizi ABC. „Lidé tak budou moci zemřelé královně Alžbětě II. vzdát hold,“ dodal.

Dnes generální guvernér Hurley oficiálně prohlásil Alžbětina syna, krále Karla III., hlavou australského státu. Stalo se tak na slavnostním obřadu v parlamentu v Canbeře.

Na znamení úcty k Alžbětě II. byly státní vlajky v Austrálii spuštěny na půl žerdi a na známé budově Opery v Sydney se objevil portrét zemřelé královny.

Karel III. se dnes také stal hlavou Nového Zélandu, ceremoniál se konal v novozélandském parlamentu ve Wellingtonu. „Král Karel vždy dával najevo, že mu na naší zemi záleží. Nepochybuji o tom, že se tento vztah nyní ještě prohloubí,“ prohlásila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Pohřbu Alžběty II. se hodlá zúčastnit také jihokorejský prezident Jun Sok-jol, oznámila dnes jeho kancelář.

ČTK

  Polští poslanci v prvním čtení podpořili návrh zákona zakazujícího akce LGBT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com