Lipavský: O zastoupení ČR na pohřbu Alžběty se rozhodne až po případném pozvání

info.cz

Pokud Česko obdrží pozvání na pohřeb britské panovnice Alžběty II., pak se teprve bude rozhodovat, kdo zemi bude reprezentovat. Na dotaz ČTK to sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Účast se podle něj totiž může týkat například pouze členských zemí Commonwealthu a spřízněných královských rodin. Státní pohřeb britské královny Alžběty II. bude v pondělí 19. září v londýnském Westminsterském opatství.

„Je na britské straně, jaké zástupce se rozhodne na pohřeb pozvat. Účast se může týkat například pouze zemí Commonwealthu a spřízněných královských rodin. Pokud Česko pozvání obdrží, pak se teprve bude rozhodovat, kdo nás na této události bude reprezentovat,“ uvedl šéf české diplomacie.

Státní pohřeb zažila Británie naposledy v roce 1965, kdy se loučila s několikanásobným ministerským předsedou Winstonem Churchillem. To, že se pohřbu plánují zúčastnit, už avizovali mimo jiné americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron či japonský císař Naruhito.

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let. Na trůnu strávila 70 let a byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. Novým králem se stal její třiasedmdesátiletý syn Karel III.

  Prezident trpí dehydratací, není ohrožen na životě, prolomil Hrad mlčení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com