Dánsko a ČR dodají za dánské peníze Ukrajině další vojenskou pomoc

Dánsko a Česká republika dodají v příštích měsících Ukrajině za prostředky dánské vlády téměř 50 bojových vozidel pěchoty a hlavních bojových tanků, těžkou výzbroj a další materiál z produkce a skladů českých soukromých firem, informovalo ministerstvo obrany v tiskové zprávě. České ministerstvo obrany hraje v projektu především roli prostředníka, uvedl náměstek Daniel Blažkovec.

Cílem dánsko-českého projektu je podpořit moderní výzbrojí Ukrajince, kteří čelí ruské vojenské invazi. „Na našem území je řada firem obranného průmyslu, s nimiž jako resort obrany máme dlouhodobé vztahy a můžeme je tudíž propojit s těmi, kteří chtějí stejně jako my pomoci Ukrajincům. V tomto případě jde o dánskou vládu,“ uvedl Blažkovec

V první části projektu je v plánu dodávka téměř 50 bojových vozidel pěchoty a hlavních bojových tanků, 2500 pistolí, 7000 pušek, 500 lehkých kulometů a 500 odstřelovačských pušek, vybavení pro elektronický boj či podstatného množství velkorážní munice z produkce a zásob českých firem. „Jedná se o významný dar techniky, po které je na Ukrajině velká poptávka. Tento dar umožnila příkladná spolupráce mezi Dánskem a ČR,“ uvedl dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen.

Tato forma spolupráce podle Blažkovce umožní pokračovat ve vojenské pomoci Ukrajině v nadcházejících měsících, v příštím roce a v případě potřeby i dlouhodobě. Dodávka zahrnuje moderní českou výzbroj i repasovanou techniku, kterou již ukrajinské ozbrojené síly používají. Seznam vznikl na základě požadavků ukrajinských ozbrojených sil.

Ukrajina by měla posléze dostat i 500 těžkých kulometů, 280 samonabíjecích děl, 7000 protitankových zbraní, 10.000 ručních granátů a 60 minometných systémů. Součástí dodávky bude také značný počet systémů proti dronům, doplnilo ministerstvo obrany.

ČTK

  Policie zveřejnila záznam z kamery policisty, který zastřelil těhotnou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com