Vláda schválila vznik registru pro digitální plné moci

Vláda dnes schválila vznik Registru zastupování, který umožní využívání digitálních plných mocí. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Registr podle něj usnadní občanům komunikaci s úřady. Zároveň Bartoš zdůraznil, že zůstane zachována i možnost používat plné moci podle dosavadních pravidel.

Digitální zastupování budou moct využívat rodiče, když budou jednat jménem svých dětí. Zároveň bude možné pro udělování plných mocí při jednáních s úřady. Registr bude plné moci evidovat, zároveň nabídne i formuláře pro jejich vyplnění, k jejichž podpisu bude stačit identita občana.

Podle Bartoše projekt nabídne možnost snadného vytvoření plné moci odkudkoli. Zároveň budou moct lidé na dálku plnou moc odvolat, což zamezí problémům, kdy lidé u plných mocí zapomněli na časové ohraničení. Díky formulářům odpadne i problém s chybně vyplněnou plnou mocí.

Bartoš očekává i výhodu pro veřejnou správu, která bude moct některé procesy automatizovat, a tím i zrychlit. Zdůraznil přitom, že i nadále bude možné využívat současné formy zastupování, kdy lidé mají papírové plné moci, v některých případech notářsky ověřené.

ČTK

  Účastníci schůzky u Zemana v nemocnici bez respirátorů dostali pokutu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com