Rozvolnění přijde už v sobotu. Vojtěch chce prosadit i konec respirátorů

seznamzpravy.cz

Vláda posunula o týden rozvolnění protipandemických opatření.

Plánované rozvolnění se vláda rozhodla posunout o týden. Z prvního července na 26. června.

Na příštím jednání vlády ministr Adam Vojtěch (za ANO) navrhne možnost vyměnit respirátory za chirurgické roušky, přestože, jak sám připouští, mezi odborníky na tématu nepanuje shoda.

„Vzhledem k situaci, kdy se epidemiologická situace zklidňuje, věřím, že si to můžeme dovolit. Toto budu navrhovat v příštím týdnu na vládě,“ uvedl.

Pro občany České republiky a zemí Evropské unie, kteří mají přechodný nebo trvalý pobyt v ČR, budou v případě absolvovaného očkování proti covidu-19 vakcínami schválenými Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) v třetích zemích platit stejné podmínky jako pro občany očkované v Česku. I to schválila vláda.

V systému, který spravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), je nyní podle Vojtěcha nutné technicky vytvořit možnost získání certifikátu v daném případě. Mělo by tomu tak být od 1. července.

Vláda posunula platnost od 26. června u tří opatření, a to kvůli odjezdu dětí na tábory. První odjezdy jsou totiž plánované ještě před 1. červencem. V opatřeních je totiž zahrnuto i jejich testování. „Platí, co jsme řekli – pokud dítě bude otestováno PCR metodou, kdy je test platný 7 dní, tak v takovém případě není nutné, aby dítě bylo přetestováno,“ uvedl Vojtěch. Děti otestované antigenním testem bude nutné po sedmi dnech přetestovat.

Přesunutí termínu na 26. června se dotkne i kultury, což si pochvaloval šéf jejího rezortu Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Od tohoto termínu budou kulturní akce venku pro 5 tisíc lidí, uvnitř pro 2 tisíce. Pro akce uvnitř už bude omezení kapacity 75 procent, ne 50 jako bylo nyní. Vítám, že jsme to urychlili, bude to mít konkrétní dopad a užitek,“ věří Zaorálek, který rovněž po dohodě s Ministerstvem financí předložil dohodu o zvýšené podpoře kultury. Ta dostane půl miliardy korun.

  Hamáček o prezidentovi: Cítí se dobře, ale měl by na sebe dávat pozor

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com