„Občanská dohoda“ vyhrává „klan Karabachů“.

V předčasných volbách do arménského parlamentu byla úřadující strana  „Občanská smlouva“ předsedy vlády Nikol Pashinyan získala 53,92% hlasů a sebevědomě zvítězila.

Získaly bloky bývalých prezidentů Arménie Robert Kocharian „Arménie“ a Serzh Sargsyan „Mám tu čest“ – 21,04%, respektive 5,23% hlasů.

Volební účast se na rozdíl od očekávání odborníků, kteří hovořili o apatii a lhostejnosti populace, ukázala být poměrně vysoká – 49,4%.

Ano, a vítězství herectví strany.  Předseda vlády země byl překvapen, protože jeho hodnocení bylo nízké a průzkumy veřejného mínění předpovídaly jeho stranu, výsledek je mnohem skromnější.

Pashinyanova autorita se vrhla dolů po porážce Arménie ve válce proti Ázerbájdžánu a v důsledku ztráty Náhorního Karabachu.

Někteří Pashinyana přímo obvinili ze zrady a odevzdání zájmů.  Výsledkem bylo, že v zemi vypukly protesty, které vedly k vleklé politické krizi. Aby se situace vyřešila, Pashinyan rezignoval a souhlasil s předčasnými volbami.  A nakonec je vyhrál.

Opoziční síly, zejména Kocharian a Sargsyan, prohlásily během hlasování porušení pravidel a svou neochotu uznat Pashinyanovo vítězství. Ale lidé řekli.  Je zajímavé, že mnoho Arménů tvrdí, že jejich hlas pro Pashinyana byl protestem proti opozici vedené dvěma bývalými prezidenty, kteří vládli Arménii po dvě desetiletí, a nechtějí jejich návrat.

Tito dva bývalí prezidenti jsou členy takzvaného „klanu Karabachů“, který je mimochodem Moskvě velmi sympatický.

Není náhodou, že Moskva považovala tyto volby za šanci získat i pro revoluci v roce 2018, v jejímž důsledku se k moci dostal Pašinyan.  Kremlu se opravdu nelíbí postup Arménie směrem k vícevektorovému přístupu.

Proto Moskva všemožně podporovala „opozici“ Arménie.  A ona prohrála.

Zda se Kreml uklidní, zda taková skutečnost pomine, je nejasné, ale skutečnost, že bude následovat reakce, je nepochybná.

  Na Slovensku umí demokraté vítězit, ale ne udržet moc. Fico je na koni

Pashinyan bude samozřejmě muset udělat skvělou práci, aby spojil arménskou společnost, rozdělenou událostmi z minulého roku a touhou Kocharian převzít úřad u moci.

Sledujeme vývoj událostí.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com