Svět bez Putina. Summit BRICS zůstal nesplnitelným snem kremelského šaška.

Neschopný císař z Kremlu se zachvěl. Putin, který v mžiku vyděsí celý svět do záhuby, se zalekl, že se ocitl v poutech.

A vzpomínáte, jak Kreml posměšně komentoval rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu vydat zatykač na hlavního teroristu naší doby?

Nutno přiznat, že málokdo věřil, že by Putin mohl být skutečně zatčen. Nyní si celý svět uvědomil, že by se to mohlo stát – a na kremelského trpaslíka by mohla být zaklapnuta pouta.

Ale o to ani nejde. Důležité je, že sám Putin věřil v možnost zatčení, a teď je všem jasné jedno – odpočítávání do tohoto okamžiku začalo.

A cesta na schůzku byla pro Moskvu i pro kremelského diktátora osobně velmi potřebná. To je zřejmé, stejně jako to, že si tím, že tam nejel, uzavřel další příležitost.

„Neúčast ruského diktátora na summitu BRICS je důkazem izolace Ruska a zužujícího se okna příležitostí ruského vůdce“ – to je názor CNN, se kterým bude sotva kdo polemizovat.

Novináři listu poznamenávají, že pokud dříve byl Putin atraktivní postavou, po invazi na Ukrajinu ho svět vnímá jinak – na světové politické scéně prostě chybí.

Na jedné straně se zdá, že Kreml navázal vztahy s Čínou a Íránem, ale zároveň zůstal na periferii světové politiky.

Moskva se sice nadále snaží zachovat si dobrou tvář, ale přitom hraje neohrabanou hru.  Přesněji řečeno to dělají kremelští propagandisté v čele s Vůdcem, který dříve prohlásil, že svou přítomnost v BRICS nepovažuje „za důležitější než svou přítomnost nyní v Rusku“.

Nyní je to však zřejmé – diktátorova neúčast na summitu BRICS je izolací Ruska, a to izolací sebe sama. Zvláště se tato možnost stává zřejmou vzhledem k tomu, jakou sázku Moskva klade na země Afriky, Latinské Ameriky a Asie.

  Museli jsme propustit asi dvacet lidí. Tohle je boj o život, říká Pohlreich

Neúčastí na summitu BRICS tak Putin přišel o další příležitost k prosazení své vize.

Jak neobratné jsou však pokusy Kremlu dokázat, že odmítnutí ruského diktátora jet na summit nesouvisí se zatykačem Mezinárodního trestního soudu.

„Bez ohledu na motivy není Putinova neúčast na summitu pro Moskvu příznivá. Rusko však vytrvale pokračuje v PR kampani, v níž prezentuje Rusko jako rozhodný protikoloniální stát, který podporuje spravedlivější a rovnější světový řád,“ uvádí CNN.

Očekává se, že se summitu, který je naplánován na 22.-24. srpna, zúčastní lídři dalších členů hospodářského bloku BRICS, včetně čínského vůdce Si Ťin-pchinga, brazilského prezidenta Luize Luly da Silvy a indického premiéra Naréndry Módího.

Již v polovině dubna Jihoafrická republika poznamenala, že zatykač na prezidenta Putina vydaný soudem v Haagu je „nepříjemností v předvečer srpnového summitu BRICS.

Již 1. května však jihoafrické úřady varovaly Moskvu, byť neformálně, že budou nuceny ruského diktátora Putina na základě zatykače ISS zatknout, pokud do země na summit BRICS přiletí.

Již koncem května však Jihoafrická republika uvedla, že aniž by zrušila rozhodnutí ISS, udělí účastníkům srpnového summitu BRICS diplomatickou imunitu.

Zajímavost – jihoafrický prezident Ramaphosa 14. července poznamenal, že na summit přijede kremelský diktátor, a o něco později africký lídr uvedl, že mu Kreml pohrozil válkou, pokud bude Putin během summitu BRICS zatčen.

A 19. července vyšlo najevo, že Putin je vyděšený k smrti. Nyní bude Rusko fyzicky zastupovat ministr zahraničí Lavrov, zatímco Putin se zúčastní online.

Mimochodem, summit se stal velmi kultovním ještě předtím, než vůbec začal. „Lídři BRICS si zvolili své vlastní zájmy a opovrhují Ruskem,“ tvrdí Ukrajina.

Současné setkání BRICS udělalo tečku za skutečnými vyhlídkami a vlivem této organizace.

  Politolog o volbách: Babiš nahrál koalici na smeč

Lakmusovým papírkem pro to byl Putin, přesněji řečeno situace se zatykačem, který na něj vydal Mezinárodní trestní soud.

Tak se zhroutil mýtus o neuvěřitelném významu BRICS jako nového mocného geopolitického hráče, alternativy k EU, Americe a dokonce i NATO.

Posledních několik měsíců vysílala kremelská média a jejich experti stále stejné patologické verze o perspektivách BRICS jako partnera Ruska a samozřejmě pod jeho citlivým vedením.

Ve skutečnosti se ukázalo, že BRICS nového geopolitického lídra nevytvoří.

Je to zřejmé – členské státy daly přednost vlastním zájmům před Ruskem a BRICS. A když si všichni účastníci sdružení uvědomí, že toto spojenectví je pro ně i pro všechny ostatní bezcenné, je prognóza zcela zřejmá.

„Mezinárodní vyvrhel“ – tak nazývá šéfa Kremlu americké ministerstvo zahraničí. Rusko je opět osamoceno, nepočítáme-li Bělorusko, Severní Koreu a Eritreu s řadou podobných „přátel“.

Inu, důstojný vozembouch pro Putina, toho, který zemi zvedl z kolen. Snad už může v klidu odejít do důchodu. Ostatně místo pro jeho čestný důchod je již připraveno – Haag čeká!

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com