Plynová okupace Evropy. Maďarsko podepisuje novou smlouvu s Gazpromem.

Eurodenik

Budapešť očekává, že na podzim uzavře s Gazpromem novou dlouhodobou smlouvu o dodávkách plynu, která bude trvat 15 let.
Uvedl to vedoucí maďarského ministerstva zahraničí Peter Siyjarto v návaznosti na výsledky jednání s vedoucím ruského diplomatického oddělení Lavrovem v hlavním městě Maďarska.

„Naše dlouhodobá dohoda o dodávkách plynu brzy skončí a jsme připraveni uzavřít novou dlouhodobou dohodu s Gazpromem.“ Nyní jsme již ve finální fázi, v pondělí v Petrohradě s generálním ředitelem Gazpromu probereme nejnovější podrobnosti této dohody, “řekl Siyarto.

Vyjádřil naději, že nová dohoda bude mít pro Budapešť dobré podmínky.

Také Siyjarto označil za správné rozhodnutí vybudovat plynovod Turkish Stream s pobočkou přes Srbsko do Maďarska.
Poznamenal, že během nadcházejících rozhovorů v Petrohradě hodlá vyřešit dva problémy: prvním je cena a druhým flexibilita dohody.
Vedoucí maďarského ministerstva zahraničí při jednáních o ceně plynu doufá v argument, že Maďarsko bylo pro Gazprom tranzitní zemí do Srbska, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny.

„A nyní se náš tranzitní stav výrazně změní, takže chceme prodiskutovat celý tento velký obrázek, aby to bylo ku prospěchu obou stran,“ řekl Siyarto.

Je třeba poznamenat, že Maďarsko často čelí nárokům Evropské unie kvůli nákupům ruského plynu. Brusel tvrdil, že Budapešť tím ohrožuje energetickou bezpečnost nejen své, ale celého sdružení. V reakci na to úřady země uvedly, že se snaží nákupy co nejvíce diverzifikovat.

Ale, jak se říká, ani jeden plyn. Maďarsko očekává, že získá potřebné technologie a zahájí výrobu ruské vakcíny Sputnik V. Siyarto o tom také řekl po setkání s Lavrovem.

„Do konce letošního roku budeme schopni dokončit proces přenosu technologií a do konce roku 2022 bude možné vyrábět vakcínu Sputnik V pod ruskou licencí,“ uvedl maďarský ministr zahraničí.

Mimochodem, Maďarsko jako první v EU schválilo ruskou vakcínu Sputnik-V.

  Proč Rusové ten odpudivý režim dávno nesvrhli, proč jej snášejí a trpí?

Celá Evropa samozřejmě ví o „vřelých“ pocitech maďarského vedení (zejména jeho prezidenta Orbana) vůči Moskvě (a Putinovi osobně) a touha Budapešti získat „levný“ plyn je zcela pochopitelná a do určité míry i oprávněné. Stejně jako otázka přístupnosti k „tajemstvím“ ruského „Sputnik-V“.

Čas však ukáže, jak levné to všechno ve skutečnosti bude pro Maďarsko a jakou cenu nakonec maďarští občané zaplatí za krátkozrakost svých vůdců.

Ano, Budapešť pravděpodobně poučí o přijatelné ceně plynu, což možná umožní vedení země zůstat ještě nějakou dobu u moci, dát geopolitickým výrazům určitou nezávislost na Maďarsko, ačkoli to vykopávky v Evropě zásadně nezmění. Existuje však jedno ale.
Vědět, kdo je na druhé straně dohod, a uvědomit si, že Moskva vždy používala plyn jako zbraň, můžeme předpovědět výsledek tohoto příběhu.

Ano, a fráze, že „dohody s Ruskem nestojí ani za papír, na kterém jsou podepsány“, ještě nebyla vyvrácena. A samotná Moskva to svými činy neustále potvrzuje.

A pokud jde o důvěru v Kreml, Maďaři, jako nikdo jiný, by měli znát hodnotu této důvěry. Koneckonců, 1956 není tak daleko, a sovětské tanky v ulicích Budapešti. Dnes jsou svědci těchto událostí stále naživu – krvaví, cyničtí, nelidští.

Historie je dobrý učitel, ale pouze pro ty, kteří chtějí znát její hodiny a umět z nich vyvodit správné závěry.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com