Zajištění práv žen, svobody médií a bezpečnosti pro všechny afghánské občany. První tisková konference Talibanu.

V úterý v Kábulu představil mluvčí radikálního islamistického hnutí Zabihullah Mujahid první tiskovou konferenci, na které hovořil o budoucí politice Talibanu.

Začalo to pompézně: „Po 20 letech boje jsme osvobodili zemi a vyhnali cizince. Toto je okamžik hrdosti na celý národ, “řekl mluvčí.

Obvinil předchozí vládu z neschopnosti a poznamenal, že členové hnutí původně plánovali zastavit se před branami Kábulu „aby přechod proběhl hladce. Předchozí vláda však byla nekompetentní – jejich síly nemohly pro zajištění bezpečnosti udělat nic. Museli jsme něco udělat, “řekl mudžáhid.

Mluvčí „nové vlády“ potvrdil, že vyhlásili amnestii pro všechny Afghánce, včetně těch, kteří pracovali pro cizí státy nebo afghánskou vládu: „Nepotřebujeme vnější ani vnitřní nepřátele,“ řekl.

Majahid ujistil, že „nikdo nebude zraněn – nechceme mít žádné problémy s mezinárodním společenstvím.“ Současně prohlásil o právu Afghánců „mít vlastní politiku“: „Máme právo jednat v souladu s našimi náboženskými zásadami. – různé přístupy, pravidla a předpisy. Afghánci mají právo mít vlastní pravidla a předpisy v souladu s našimi hodnotami. “

Samostatně o tom řekl zástupce „nové vlády“

„Závazek Talibanu k právům žen“ a „svoboda médií“. Pravda, to vše s výhradou – „v rámci šaría“. Jak to bude ve skutečnosti fungovat, zatím není jasné.

Obecně platí, že právo šaría obecně omezuje tato práva žen na roli domácích pracovníků. Ale prohlášení adresované slabšímu pohlaví bylo hlasité: „Budou s námi pracovat bok po boku. Chtěli bychom mezinárodní společenství ujistit, že nedojde k žádné diskriminaci, “řekl Mujahid.

Také nejasně hovořil o médiích, což umožňovalo kritiku „úřadů“, ale s výhradou: „V rámci naší kultury jsme médiím oddaní. Nic by nemělo být v rozporu s islámskými hodnotami, pokud jde o mediální aktivity. Vy v médiích byste měli věnovat pozornost našim nedostatkům, ale média by neměla fungovat proti nám. Musí pracovat pro jednotu národa, “řekl Mujahid.

  Britské ministerstvo zahraničí: "Moskva je hrozbou pro evropskou bezpečnost a Nord Stream 2 je zbraní k zotročení kontinentu."

Bylo také oznámeno o

„Seriózní práce“ na sestavení vlády a to, že všechny hranice jsou pod kontrolou Talibanu: „V celé zemi panuje naprostá bezpečnost. Nikdo nemůže nikoho unést. Každý den budeme mít větší a větší bezpečnost.“

Mluvčí Talibanu také řekl: „Země Afghánistán nebude použita proti nikomu. Můžeme o tom zajistit mezinárodní společenství. “

Předchozí vláda v Kábulu padla 15. srpna. A v úterý 17. to již uvádí šéf ministerstva zahraničí EU Josep Borrell

„Budeme si muset promluvit s Talibanem“: „Taliban vyhrál válku, takže s nimi budeme muset mluvit, abychom co nejdříve zahájili dialog, abychom předešli humanitární a potenciální migrační katastrofě a humanitární krizi“ . ”

Vedoucí diplomacie EU však okamžitě učinil výhradu a zdůraznil, že takový dialog s neznamená implicitní uznání nového režimu Bruselem v blízké budoucnosti.

„Budeme jednat s afghánskými úřady tak, jak jsou, při zachování přirozené ostražitosti ohledně dodržování mezinárodních závazků,“ dodal Borrell.

Co je to „přirozená ostražitost“, je nejednoznačná otázka, protože svět si již s takovou bdělostí zahral a nyní má to, co má (zejména v Afghánistánu).

Borel dodal, že dialog s Talibanem by se také měl zaměřit „na prostředky, jak zabránit návratu zahraniční teroristické přítomnosti do Afghánistánu“.

Kanadský premiér Justin Trudeau je však v této záležitosti mnohem kategoričtější: „Kanada neplánuje uznat Taliban jako vládu Afghánistánu. Převzali moc násilím, čímž vytlačili řádně zvolenou demokratickou vládu, “uvedl šéf kanadské vlády.

Na tyto události reagoval i generální tajemník NATO

poté, co se Taliban chopí moci v Afghánistánu, budou spojenci ve střehu.

„Taliban zajistil, aby se Afghánistán znovu nestal platformou pro mezinárodní teroristy, kteří by plánovali a organizovali teroristické útoky proti spojencům NATO,“ řekl Stoltenberg.

Generální tajemník Severoatlantické aliance také poznamenal, že „spojenci očekávají, že Taliban splní své sliby, ale zůstanou ostražití, a pokud mezinárodní teroristé začnou plánovat útoky, pak má NATO vše, co potřebuje k tomu, aby proti nim podniklo vzdálené útoky“.

  Světové hospodářství už je v recesi, jsou přesvědčeni ekonomové

Ne každý ale uznává „novou vládu“ v samotném Afghánistánu. Místopředseda státu tedy popřel svůj útěk ze země a vyzval k odporu vůči Talibanu. Amrullah Saleh o tom napsal na Twitteru. Prohlásil se za novou hlavu státu (podle ústavy Afghánistánu se při nepřítomnosti, útěku, rezignaci nebo smrti prezidenta stává úřadujícím prezidentem viceprezident). „V současné době jsem ve své zemi a jsem legitimní prezident,“ napsal Amrullah Saleh s tím, že kontaktuje „všechny vůdce, aby získali jejich podporu“.

A k tomu dodal velmi důležitou poznámku: „Na rozdíl od USA / NATO jsme neztratili ducha a vidíme před sebou velké příležitosti. Zbytečná varování skončila. Připojte se k odboji. “

Něco takového. Čas ukáže, co bude dál. Situace v této oblasti planety však ukázala, že ne vždy jde vše podle plánu světových lídrů. Někdy se to vymkne z rukou. A pak přijde pochopení, že je lepší situaci předcházet, než ve spěchu odstraňovat důsledky. I když možná není všechno tak nepředvídatelné? Možná jen něco nevíme?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com