Volby v Rusku 2021

V Rusku se během příštích pár dní (konkrétně od pátku 17. září do neděle 19. září) budou konat parlamentní volby, jejichž legitimní průběh budí pochybnosti snad nejvíce od jejich vzniku.

Zkušenosti z minulých let

Poslední volby do Státní dumy, dolní komory Federálního shromáždění Ruska, se konaly v roce 2016 a i tehdy budily skepse o regulérním průběhu a sčítání hlasů. Zúčastnilo se pouze necelých 48 % právoplatných voličů, což je historicky nejméně (v roce 2011 se jednalo o 60,19 %). Přes malou účast získala strana Jednotné Rusko nejlepší výsledek za dobu své existence a dostala 343 mandátů.
Předsedkyní ruské Centrální volební komise byla známá kritička Kremlu Ella Pamfilovová, která dohlížela na průběh voleb. V některých místnostech byly nainstalovány kamery, na rozdíl od minulých voleb nebyly povinné, které zachytily několik členů volebních komisí, jak hází velké množství lístků do uren a z toho důvodu byly výsledky ve třech okrscích anulovány.
Tento rok budou volby pod ještě menším dohledem.

Jednotné Rusko jako třecí plocha

Slušelo by se říct pár slov o hlavním favoritovi voleb, o straně Jednotné Rusko, která byla založena v roce 2001 a jejímž předsedou je Dmitrij Medveděv. Stranou je silně prostoupen nacionalismus a důležitá je podpora kremelské vlády. Vladimir Putin není se stranou oficiálně nijak spojen, ale vystupování strany nasvědčuje spíše opaku. Prezidentovi vyjadřuje solidárnost a je všeobecně známo, že kdo volí Jednotné Rusko, dává hlas i politice Putina. Jednotné Rusko je často terčem kritiky nejen kvůli vztahu k prezidentovi, ale i kvůli podezření z korupce.

Bez opozice jde všechno snáz

V Rusku už delší dobu probíhá potlačování opozičních aktivistů, nezávislých novinářů a ochránců lidských práv. Na seznamu takzvaných „zahraničních agentů“ skončila nezávislá média (například televize Dožď) nebo nezávislá hnutí (jako hnutí Golos, které obvykle průběh voleb monitoruje). Soud zakázal Fond boje proti korupci Alexeje Navalného, úřady blokují weby a účty na sociálních sítích, které jsou nějak spojené s hlavním oponentem Putina a z voleb byli vyřazeni mnozí podporovatelé Navalného.
Stejně tak se Rusko zbavilo hlavního pozorovatele voleb, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), Moskva totiž snížila počet zástupců OBSE, kteří mohou do Ruska dojet, z důvodů preventivních opatření proti šíření nemoci COVID-19.

  Budeme svědky nového Mnichova 1938?

Navalného hlavní zbraň – chytré hlasování

Navalnyj a jeho spolupracovníci stále zdokonalují systém „chytré hlasování“, který byl používán i v minulých volbách k porážce Jednotného Ruska. Vyvrcholením je mobilní aplikace s názvem Navalnyj. Ta je určena lidem, kteří nechtějí volit prokremelského zástupce. Aplikace určí oponenta s největší šancí porazit kandidáta Jednotného Ruska, kterým může být nejen zástupcem opozičních stran, ale i komunistické či Liberálně demokratické strany, které jsou Kremlem podporovány. Aplikace sama upozorňuje na to, že je potřeba zůstat realistickým.
Kreml samozřejmě proti aplikaci bojuje, a to jak nátlakem na Apple a Google, aby ji stáhly, tak vytvářením velkého počtu falešných webových stránek a aplikací, které na „chytré hlasování“ rovněž upozorňují. Cílem je vyvolat ve voliči zmatek a nejistotu.

Identičtí kandidáti matou voliče

Stejnou taktiku s cílem zmást voliče používá Kreml i na kandidátkách.
To znamená, že se na kandidátce objeví stejná či podobná jména s fotografiemi nepatrného rozdílu a ruský volič tápe, který oponent zástupce Jednotného Ruska je ten pravý. Dochází tak k rozmělňování hlasů a opozice, ale i komunisté ztrácí podporu. Boris Višněvskij, kandidát liberální strany Jabloko, sdělil listu The Moscow TImes, že kromě něj se na kandidátce objevili další dva Borisové Višněvští s téměř identickými fotografiemi, jako je jeho.

Zkušenosti z voleb minulých, nemožnost veřejné kontroly a manipulace spolu se zmatky utvrzují mezinárodní společenství v přesvědčení, že letošní volby neproběhnou zcela legitimně a že o vítězi je rozhodnuto dopředu.

Autor: Dominika Jandorová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com