Praha projevuje podporu Kyjevu. Šéf českého ministerstva zahraničí přijel na Ukrajinu

news.liga.net

Jan Lipavský odletěl do Kyjeva 7. února v rámci delegace ministrů zahraničí slovanského formátu. Šéfové ministerstev zahraničí ČR, Slovenska a Rakouska přijeli na Ukrajinu na pozvání ministra zahraničí Kuleby a plánují zde pobýt 2 dny.

Nutno podotknout, že se jedná o historickou návštěvu, neboť jde o první návštěvu ministrů zahraničí těchto zemí v takovém formátu a podle jejích účastníků by měla prokázat solidaritu s Ukrajinou tváří v tvář sílící agresi ze strany Ruské federace.

Lipavskij, Korčok a Shallenberg navštíví východ Ukrajiny, kde Ruská federace s pomocí svých ozbrojenců podporuje vojenský konflikt.

Podle posledně jmenovaného budou hlavními tématy jednání mezi šéfy ministerstev zahraničí slovanského formátu a jejich ukrajinským protějškem „další podpora Ukrajiny, posílení bezpečnostní spolupráce, podpora ekonomické a finanční stability“.

Pravda, prezident Zeman se pokusil zavést nejistotu a dokonce podkopat touhu České republiky pomoci Ukrajině.

Prezident České republiky v předvečer návštěvy svého ministra zahraničí v Kyjevě v mediálním komentáři kritizoval vládu za rozhodnutí poskytnout Ukrajině zbraně a postavil se proti zavedení českých vojáků jako součásti skupin NATO na východní hranice Aliance.

A nejde o první podivnou akci českého garanta, který chce svérázným způsobem ovlivňovat mezinárodní vztahy.

Zeman tedy kategoricky nechtěl novou vládu podpořit, a to kvůli přítomnosti jména Jana Lipavského v navrhovaném kabinetu. Moskva ho opravdu nechtěla, pro vyvážený postoj politika k Ukrajině.

Jenže touha Kremlu po Zemanovi je zákon, proto se „garant ústavy“ snažil nepustit Lipavského do vlády.

Útoky na Ukrajinu také nejsou pro českého prezidenta novinkou. Zeman tedy podle premiéra České republiky Fialy považuje za nutné v otázce napětí na ukrajinsko-ruské hranici „dodržet zdrženlivost“.

Co měl český garant na mysli, není těžké si představit: Zemanovým hlavním úkolem je vybělit Moskvu a tuto práci dělá pilně. Co to znamená „dodržovat zdrženlivost“ v době, kdy Kreml roste na hranicích s Ukrajinou?

  Konec Zemanovy éry

Podle západních zpravodajských služeb rozmístila Ruská federace do regionů sousedících s Ukrajinou až 120 000 vojáků. Taková aktivita může být podle expertů přípravou na invazi Ruské federace do sousední země.

Nový pokus prezidenta Zemana poškodit ukrajinsko-české vztahy však skončí neúspěchem. Takovou důvěru vyjádřil šéf ukrajinského ministerstva zahraničí Kuleba.

„Další pokus prezidenta Zemana poškodit ukrajinsko-české vztahy skončí dalším neúspěchem. Těším se na Jana Lipavského na Ukrajině. Představuje odpovědnou vládu, která chápe nebezpečí pro Českou republiku a Evropu jako celek z ruské agrese proti Ukrajině,“ napsal na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie.

Nutno podotknout, že Praha projevuje podporu Kyjevu nejen v diplomatickém formátu. Česká republika podniká reálné kroky ke zvýšení obranyschopnosti Ukrajiny.

Česká vláda tak oznámila připravenost poskytnout Ukrajině dělostřelecké granáty na pomoc Kyjevu v případě možného útoku Moskvy.

„Ukrajina je historickým partnerem České republiky, se kterou rozvíjíme obrannou spolupráci a podporujeme její cestu k demokracii. Je proto přirozené, že ministerstvo obrany zvažovalo možnost poskytnout jí nějakou formu pomoci,“ uvedla Jana Tsekhmeisterová, mluvčí Ministerstva obrany ČR.

Zástupce Ministerstva obrany České republiky rovněž vzal na vědomí připravenost vlády vyslat na Ukrajinu armádu a v případě potřeby také přijímat uprchlíky v České republice.

Kroky české vlády dokládají konsolidovanou pozici celé EU a NATO k podpoře obranyschopnosti Ukrajiny.

Celý dnešní civilizovaný svět se spojil ve snaze pomoci ukrajinskému lidu v jeho konfrontaci se středověkým pižmovým.

Současný majitel Kremlu se v imperiálně-schizofrenním šílenství snaží vybudovat novou Říši. Moskevský führer se stále více vzdaluje realitě a ultimáty klade nejprve do Ameriky, pak do NATO a poté do vlastních lidí, které sám proměnil v potravu pro děla.

V podstatě to tak bylo vždy. A pokud se moskevský schizofrenik nezastaví nyní na hranici s Ukrajinou, což mu umožní zapálit válečný oheň na východě kontinentu, pak zítra bude muset být tento oheň uhašen v celé Evropě.

  Konec Zemanovy éry. Česká republika vstupuje do nové reality.

Právě v tomto ohledu je návštěva šéfa českého ministerstva zahraničí se slovenskými a rakouskými kolegy tak důležitá nejen pro Kyjev. To je varování pro Putina – Evropskou unii společně s Ukrajinou.

A Česká republika je dnes lokomotivou v podpoře Kyjeva ze strany zemí východní Evropy. A Lipavský jako šéf tamního ministerstva zahraničí se ze všech sil snaží takovou podporu poskytnout.

Není náhodou, že právě jeho kandidaturu Zeman nepřijal,

Občané České republiky, kteří zvolili nový parlament, projevili touhu po skutečných hodnotách – demokracii, svobodě, lidech. A dnešní podporou Ukrajiny vláda Čefské republiky prokazuje svou připravenost implementovat myšlenky demokracie do reality.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com