MPO chce pomoct podnikatelům, kteří po tornádu nedosáhli na dotace

zpravy.aktualne.cz/

Dotační program na obnovu krajského a obecního majetku po tornádu by měl prodloužit svůj termín. V Mikulčicích na Břeclavsku to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj se připravuje i program pro zasažené podnikatele, kteří zatím nedosáhli na podporu. Týká se to asi desítky podnikatelů. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) zatím program Živel uvolnil rodinám po tornádu 1,4 miliardy korun, smlouvy jsou na 919 milionů a vyplaceno je přes 350 milionů.

Fiala, Bartoš a další ministři přijeli situaci řešit přímo do zasažených obcí. „Některé dotační programy, které se týkají obnovy obecního a krajského majetku, by měly být prodloužené. Ne všichni, kdo chtějí podat žádost, ji totiž mohli dobře připravit a získat finanční prostředky,“ uvedl Fiala.

Podle něj se budou řešit i další dotace. „Připravujeme dotační program na pomoc podnikatelům, kteří se do předcházejících dotačních titulů nevešli,“ řekl Fiala. Podle zástupců vlády se to týká asi deseti podnikatelů nebo rodin, podle Bartoše má jedna z nich například zničenou hospodu. „My jsme se sem přijeli seznámit s tím problémem, identifikovali jsme zhruba deset postižených rodin, které se do žádného programu nevešly. Teď se musíme podívat, jaké byly náhrady ze strany pojišťoven. My poskytneme potřebné prostředky přes kraj, na které budou moct tyto postižené osoby nebo rodiny dosáhnout,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Konkrétní částky nezmínil, vše bude v jednání.

Podle Bartoše ministerstvo pro místní rozvoj uvolnilo rodinám s poškozenými domy částku 1,4 miliardy korun v programu Živel, smlouvy jsou na 919 milionů, ale na základě faktur a podobně se zatím čerpalo jen 354 milionů. „Lidé se možná ptají, proč je vyčerpáno přes 300 milionů, ale je to tím, že některé stavby stojí, čeká se na materiál, byla zima,“ uvedl Bartoš. Dodal, že se řeší také situace, že některé stavby byly poškozené tak, že je lepší postavit je jinde. Týká se to například krajského domova pro seniory S-Centrum v Hodoníně pro více než stovku klientů. Kraj zvažuje, že ho postaví jinde, nyní prověřuje možnost v Rohatci nedaleko Hodonína.

  Vláda schválila pro stravovací podniky kvůli uzavření 2,5 mld. Kč

Bouře s kroupami a tornádem o rychlosti až 300 kilometrů v hodině se prohnala Břeclavskem a Hodonínskem loni poslední červnový čtvrtek. Zanechala za sebou šest zmařených lidských životů a 1200 poškozených domů, z nichž asi 200 muselo k zemi. Vznikly škody v miliardách korun.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com