Policie bude dohlížet na pořádek při vyplácení vkladů klientům Sberbank

Česká policie připravuje opatření, která mají zabránit problémům při vyplácení náhrad vkladů klientům Sberbank CZ. Po jednání Ústředního krizového štábu to řekl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Česká národní banka na počátku minulého týdne oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Ve středu ruská Sberbank uvedla, že odchází z Evropy.

Náhrady vkladů bude garanční systém vyplácet prostřednictvím poboček Komerční banky od středy. „Byli jsme požádáni Komerční bankou, abychom přijali nějaká opatření u jejich 40 vybraných poboček v celé republice,“ uvedl dnes Vondrášek. Krajští policejní ředitelé podle něj připravují konkrétní kroky s šéfy poboček. „Přijímají opatření, aby nedošlo ke strkanicím, narušením veřejného pořádku či jiným nežádoucím jevům,“ doplnil náměstek policejního prezidenta.

Garanční systém vyplatí sto procent vkladů klientů Sberbank CZ, maximálně však do 2,499.500 korun na jednoho vkladatele. Náhradu vkladů si od středy budou moci vyzvednout fyzické a právnické osoby, které byly vkladateli Sberbank k letošnímu 28. únoru, případně jejich dědicové nebo jejich právní nástupci. Náhrady se budou vyplácet po dobu tří let od zahájení výplaty.

Klienti Sberbank CZ začali po ruské invazi na Ukrajinu na konci února vybírat své peníze a rušit účty. Před pobočkami se proto tvořily fronty. Banka v pátek 25. února své pobočky uzavřela. Zastavila také internetové bankovnictví. Možné byly karetní transakce do 1000 korun za den.

Minulý týden ve středu ruská Sberbank uvedla, že odchází z Evropy. Zdůvodnila to velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku, ruskou invazi na Ukrajinu ve svém vyjádření nezmínila. Banka informovala, že už není schopna zajistit likviditu evropských dceřiných společností, ale úroveň jejího kapitálu a kvalita aktiv jsou dostatečné na to, aby mohla vyplatit peníze všem vkladatelům.

  Postcovidová ekonomika a Česká republika

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank v ČR působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a zhruba 120.000 klientů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com