Velké obchody budou dnes zavřené

Velké obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních zůstanou dnes zavřené. Prodejní řetězce podle zjištění ČTK chtějí, aby si zaměstnanci odpočinuli. Za běžné situace se na svátek 28. října vztahuje zákon o prodejní době v maloobchodě, kdy mají velké prodejny zákaz provozu. Za nouzového stavu, ale tento zákon neplatí, uvedl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Lidé si dnes nenakoupí ve velkých řetězcích jako Kaufland, Lidl, Albert, Billa nebo Globus. „Naši zaměstnanci na prodejnách jsou našimi velkými hrdiny! Od března bojují s novou epidemií na denní bázi a i přes omezení, na která nejsme nikdo zvyklí, svou práci odvádí s úsměvem a nadšením! Chtěli bychom tímto poděkovat ještě jednou všem pokladním, prodavačům, skladníkům, vedoucím, brigádníkům, no prostě všem kteří udržují naše prodejny otevřené a funkční,“ uvedla společnost Penny Market na svém facebooku.

Zavřené budou dnes také drogérie dm či Rossmann. Výdejny nechává uzavřené také Planeo Elektro nebo Datart. V případě Alzy nefungují jen pobočky v Děčíně, Kladně, Liberci, Příbrami a Frýdku-Místku. Na dalších místech si lidé své internetové objednávky mohou vyzvednout.

Ve čtvrtek se znovu otevřou jen prodejny, které mají ze současných vládních opatření proti šíření koronaviru výjimku. Tedy potraviny, drogérie, lékárny, galanterie či květinářství. V provozu budou moci být ale maximálně do 20:00, o nedělích nebudou smět vůbec otevřít.

Nouzový stav platí v České republice od 5. října, skončit měl 3. listopadu. Vláda ale bude žádat Sněmovnu o jeho prodloužení do 3. prosince, schválila na úterním mimořádném jednání. Poslanci by se návrhem měli zabývat v pátek.

Omezení prodeje o vybraných svátcích v prodejnách nad 200 metrů čtverečních platí od konce roku 2016. Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musejí zůstat zavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Omezení provozní doby se nevztahuje na malé prodejny, čerpací stanice, lékárny, prodejny na nádražích, letištích a ve zdravotnických zařízeních.

  O PPF, dividendách a české ekonomice

Podnikatelské svazy zákon o prodejní době opakovaně kritizují. Naopak odboráři usilují o rozšíření regulace na všech 13 svátků.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com