Německo má rekordní počet nově nakažených, demonstrace v Itálii

V Německu za poslední den přibylo 14.964 nových případů koronavirové infekce, což je nejvíce od začátku pandemie, ale stále méně než nový údaj z ČR. V Římě pokračovaly v úterý večer demonstrace proti vládním opatřením proti koronaviru. Demonstranti se při nepovoleném pochodu střetli s policií.

Německo má 14.964 nově nakažených, nejvíc od začátku pandemie

Německo za poslední den hlásí 14.964 nových případů koronavirové infekce, což je podle agentury DPA nejvíce od začátku současné pandemie. Rekord za úterý zaznamenalo také přibližně osmkrát menší Česko, kde testy nově potvrdily nákazu 15.663 lidem.

Současné údaje jsou ale s těmi z jara srovnatelné jen v omezené míře, protože během první vlny pandemie hygienici prováděli výrazně méně testů, a objevili proto menší počet případů infekce, upozorňuje DPA. Minulou středu německý Institut Roberta Kocha informoval o 7595 nově nakažených.

V Německu se koronavirem podle propočtů ČTK doposud nakazilo 464.239 lidí.

Za současného nepříznivého epidemického vývoje chce kancléřka Angela Merkelová razantně zpřísnit opatření proti šíření nákazy. Podle DPA při dnešním jednání s premiéry spolkových zemí navrhne mimo jiné uzavření barů, klubů, diskoték a restaurací, a rovněž divadel, kin, bazénů a dalších sportovišť. Zakázána mají být také setkání více než dvou lidí, kteří nejsou z jedné domácnosti. Opatření by měla platit od 4. listopadu do konce měsíce.

V Itálii pokračovaly demonstrace proti koronavirovým opatřením

V Římě pokračovaly v úterý večer protesty proti vládním opatřením proti šíření koronaviru, které provázely srážky demonstrantů s policisty, informuje agentura ANSA. Demonstrace začaly v Itálii poté, co vláda v neděli vydala výnos s novými restrikcemi kvůli koronaviru. Svůj provoz musely omezit bary a restaurace a zavřít se musela kina a divadla. Pro diváky jsou uzavřené i stadiony.

Policie zasáhla proti nepovolenému pochodu, který vyšel z náměstí Piazza del Popolo v centru italské metropole. Protestující házeli proti policii láhve a zapálili několik kontejnerů s odpadem, policisté proti demonstrujícím použili slzný plyn a vodní dělo a několik lidí zadrželi. Akci, která přerostla v pochod, organizovalo podle deníku La Repubblica neofašistické hnutí Forza Nuova (Nová síla).

  Lavrov lhal o napadení Ruska tak, že se mu v Indii vysmáli. Ruský styl lhaní je ale nakažlivý

Italská policie v úterý zadržela také další účastníky pondělních protestů v Miláně a Turínu. Během těchto demonstrací bylo vyrabováno několik obchodů a policie zasáhla silou. Podle agentury AP policisté celkem zadrželi 28 demonstrantů v Miláně a 11 v Turíně.

Na italském ministerstvu vnitra se dnes sejde bezpečnostní výbor, který vyhodnotí další postup ohledně demonstrací. Podle agentury ANSA se ministerstvo domnívá, že protesty koordinují skupiny fotbalových fanoušků, jež tíhnou ke krajní pravici. Italská vláda také přijala balíček rozpočtových opatření, která mají částečně nahradit škody vzniklé vládními opatřeními. Část demonstrujících žádala, aby vláda poskytla finanční pomoc podnikatelům postiženým protikoronavirovými restrikcemi.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com