Ukrajina požaduje vyloučení Ruska z UNESCO

Nejvyšší rada Ukrajiny se obrátila na OSN s výzvou, aby zbavila Ruskou federaci členství v UNESCO. Odpovídající výzvu podpořilo 311 poslanců.

Výzva parlamentu k OSN poznamenala, že Rusko pokračuje v ničení ukrajinského kulturního dědictví. V důsledku nepřátelského ostřelování byly památky ve většině regionů Ukrajiny poškozeny. Podle posledních údajů bylo poškozeno nebo zničeno více než 250 kulturních památek, včetně kostelů, muzeí, památek, rezervací, kulturních domů, divadel, knihoven a historických budov.

Rada zdůrazňuje, že takové jednání agresora není v souladu s normami mezinárodního humanitárního práva a zdravého rozumu. Ukrajina si přitom členství v UNESCO velmi váží a využívá jej nejen z hlediska zachování kulturního dědictví státu, ale také k odemykání potenciálu do budoucna.

Ruská federace vynakládá veškeré úsilí, aby zničila staleté kulturní dědictví Ukrajiny. Rada zdůrazňuje, že Rusové nechtějí pokračovat v diplomatických vztazích s civilizovaným světem a mezinárodními institucemi, a to ani s těmi, jichž je členem. V parlamentním projevu bylo uvedeno:

Jménem ukrajinského lidu Parlament žádá Organizaci spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu, aby urychleně zvážila možnost zbavit Rusko statutu členského státu UNESCO.

  Severní Korea vypálila další dvě balistické střely

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com