Požár alzheimer centra v Roztokách si vyžádal přes 50 zraněných

Rozsáhlý požár alzheimer centra v Roztokách u Prahy si dnes večer vyžádal více než pět desítek zraněných. Podle dosavadních informací záchranářů bylo 51 lidí zraněno lehce, jeden člověk má středně těžké zranění a dva lidé jsou v kritickém stavu. „Úmrtí naštěstí zatím nejsou hlášena,“ uvedla na twitteru středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). Hasiči vyhlásili nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu. S požárem bojuje 23 jednotek, což je téměř 100 hasičů, pod kontrolou ho zatím nemají. Záchranáři vyhlásili takzvaný traumaplán, používaný u událostí s větším počtem zraněných. Po dohodě s velitelem zásahu ho ale již ukončili. Jde o jeden z nejzávažnějších požárů v domovech pro seniory za poslední roky, příčina ani škoda zatím nejsou známy.

Událost byla hlášena v 19:15. Hasiči seniory z hořící budovy v Nádražní ulici evakuovali po nastavovacích žebřících. K 20:30 se jim podařilo zachránit 56 klientů, následně objekt dál prohledávali. Budova byla podle mluvčí krajských hasičů Terezy Sýkory Fliegerové požárem zcela zasažena, vnitřkem už se nebylo možné dostat ven. Mluvčí krajské záchranné služby Monika Nováková uvedla, že personál opustil objekt před příjezdem záchranářů.

Hasiči nejdříve vyhlásili druhý stupeň poplachu ze čtyř možných, později ho zvýšili na třetí a nakonec na čtvrtý, tedy nejvyšší. Důvodem byl vysoký počet nasazených jednotek. „Na Vltavě máme zřízeno čerpací stanoviště, zatím stále probíhají hasební práce, lokalizaci ještě nemáme,“ řekla ČTK kolem 21:30 Sýkora Fliegerová. Policisté uzavřeli všechny přilehlé ulice a umožňovali průjezd pouze vozidlům Integrovaného záchranného systému.

Starosta Roztok Jan Jakob (TOP 09) označil požár alzheimer centra za obrovskou katastrofu. Věří, že už jsou všichni klienti venku. Zplodiny byly podle něj všude. „Úmrtí naštěstí zatím nejsou hlášena. Počty zraněných se upřesňují. Nezranění pacienti byli převezeni do obdobného specializovaného centra,“ uvedla hejtmanka Pecková.

  V Česku v pondělí přibylo 672 případů covidu, nejvíc od 24. května

Nováková potvrdila, že na místo přijel evakuační autobus středočeských hasičů, který převezl klienty do okolních center. Praha nabídla Středočeskému kraji 18 volných míst ve svých zařízeních. Pražští zdravotní záchranáři také vyslali na pomoc kolegům ze Středočeského kraje záchranářský speciál Fenix, záchranářskou posádku a leteckou výjezdovou skupinu, která se už vrátila zpět na základnu. „Žádný pacient nevyžadoval letecký transport,“ uvedla pražská záchranná služba na twitteru. Fenix odvezl 12 lidí, všichni byli podle Novákové lehce zranění.

Roztocké alzheimercentrum má kapacitu 60 lůžek. Kromě domova se zvláštním režimem poskytuje také služby denního stacionáře. Provozovatelem je skupina Domov Alzheimer, která provozuje obdobná zařízení v Mostě, Přerově a Lázních Darkov na Karvinsku.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com