Rada bezpečnosti OSN jedná o rezoluci o okamžitém přerušení bojů v Pásmu Gazy

Rada bezpečnosti OSN dnes jedná o rezoluci, která vyzývá k okamžitému přerušení bojů v Pásmu Gazy, rozšíření humanitární pomoci a přijetí kroků vedoucích k udržitelnému a trvalému zastavení bojů. Hlasování bylo původně plánované na pondělí, kvůli pokračujícím jednáním se Spojenými státy se však posunulo na dnešek. USA podle stanice Al-Džazíra nebo deníku The Guardian nesouhlasily se zněním o „zastavení bojů“ a požadovaly pouze „přerušení“.

Po veřejné rozpravě pokračovala kolem 19:00 SEČ jednání diplomatů za zavřenými dveřmi; USA by podle mluvčího ministerstva zahraničí Matthewa Millera „podpořily rezoluci, která bude odpovědí na humanitární potřeby Pásma Gazy“, důležitá je však podle něj konkrétní formulace textu. Přesný čas hlasování patnáctičlenné rady není známý, očekává se však dnes.

Návrh rezoluce, stejně jako předchozí výzvy OSN, podle Al-Džazíry apeluje na obě strany, aby dodržovaly mezinárodní právo a zajistily ochranu civilní infrastruktury. Co se humanitární pomoci týče, návrh „požaduje, aby obě strany umožnily využití všech pozemních, mořských i vzdušných cest napříč Pásmem Gazy…k poskytnutí humanitární pomoci, včetně paliva“.

Generální tajemník OSN António Guterres by měl podle návrhu vytvořit „pozorovací mechanismus“ v Pásmu Gazy, který by sledoval všechny humanitární zásilky po dobu jednoho roku. Jde o opatření, které předchozí vetované návrhy rezolucí neobsahovaly.

Návrh rovněž požaduje „okamžité a bezpodmínečné propuštění všech rukojmích“ a vyjadřuje podporu takzvanému dvoustátnímu řešení izraelsko-palestinského konfliktu, konkrétně „sjednocení Pásma Gazy se Západním břehem Jordánu pod Palestinskou autonomií“. Vládu Palestinské autonomie s jejím současným předsedou Mahmúdem Abbásem Izrael jako realistický poválečný scénář odmítl.

Minulý návrh rezoluce týkající se války mezi Izraelem a hnutím Hamás, který požadoval okamžité humanitární příměří, vetovaly Spojené státy, jeden z pěti stálých členů Rady bezpečnosti s tímto právem. Zástupce USA Robert Wood po hlasování 8. prosince návrh označil za „uspěchaný“ a nedostatečný, jelikož neodsuzoval brutální činy Hamásu a neuznával právo Izraele na sebeobranu. USA byly 8. prosince jediné, které proti rezoluci navržené Spojenými arabskými emiráty zvedly ruku. Při dnešní debatě zástupce USA Wood nenaznačil, zda Spojené státy přepracovanou rezoluci podpoří.

  Německo kvůli vraždě Čečence vypoví dva pracovníky ruské ambasády

Valné shromáždění OSN minulý týden převážnou většinou vyzvalo k humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy, jeho rezoluce na rozdíl od Rady bezpečnosti však nejsou právně závazné. I Rada bezpečnosti nicméně musí vyvinout další činnost aby své rezoluce vymáhala, jak dnes poznamenal zástupce Brazílie Sérgio Danese, podle kterého nyní RB OSN „vytváří dojem, že (na Blízkém východě) platí jen právo silnějšího“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com