Ruská žurnalistika s chorvatským pasem: na co Daria Aslamova zapomněla na Donbassu?

Jak píše ukrajinský vojensko-politický expert Alexander Kovalenko na své stránce na Facebooku ruská novinářka Daria Aslamova, známá svými špionážními aktivitami, vstoupila do okupované části Donbasu.

Jak víte, v posledních několika týdnech v ruských médiích postupně, ve vlnách, ale to víří až k vytí sirény, vyprávění, že ukrajinské ozbrojené síly připravují útok na Donbass. Takový jednorázový a vytrvalý přenos téhož prohlášení, bez přípravy na ofenzívu ze strany Ukrajiny, naznačuje, že Rusko může vyvolat novou eskalaci konfliktu, například nějakou krvavou sabotáží.

Po celou tu dobu jsem pozorně sledoval tok informací, které se šíří v hybridním médiu, jeho povahu a strukturu. A pokud dříve šlo o to distribuovat nádivku na dálku, nyní vstoupili, jak se říká, z velkých postav.

Faktem je, že Rusko při vytváření provokací vždy jedná podle stejného klasického schématu. V předvečer blížící se sabotáže jsou do oblasti jejího plánovaného chování vysláni novináři, kteří jsou ve skutečnosti personálními důstojníky té či oné mocenské struktury, kteří se v době sabotáže okamžitě objeví na scéna. V průběhu aktivního nepřátelství na Donbasu podle tohoto schématu nepracovali všichni ruští novináři, ale pouze ti, kteří měli zvláštní status.

Například Alexander Kots a Dmitrij Steshin, kteří si na Donbassu udělali špatné jméno, protože téměř všechna sídla, do nichž najednou přišli, se po chvíli ocitli pod palbou údajně ozbrojenými silami Ukrajiny. Podle vyšetřovacích akcí bylo ostřelování téměř ve všech případech prováděno z území nekontrolovaných Ukrajinou, což naznačovalo zjevné sabotážní aktivity těchto „novinářů“, kteří jsou ve skutečnosti důstojníky hlavního ředitelství generálního štábu ozbrojené síly Ruské federace.

Byl jsem nucen učinit tak rozsáhlou předmluvu, aby se objevilo porozumění, že ruský novinář v současné době není v žádném případě žralokem pera, hledá horkou zprávu a snaží se dostat na dno pravdy, nebo dokonce zařízení propagandistického stroje. V současné době je ruský novinář především špión a sabotér. A jeden, nebo spíše jeden takový aktivista neviditelné fronty, se objevil na Donbasu druhý den.

  Prošla Evropa denacifikací? Řečnická otázka nebo plány Kremlu.

Včera byl zveřejněn rozhovor s Denisem Pushilinem, který mu převzala ruská novinářka Daria Aslamova. Rozhovor si ve skutečnosti nezasloužil absolutně žádnou pozornost, protože byl plný stejně klasických propagandistických lží a manipulací, včetně tématu jisté ofenzívy připravované Ozbrojenými silami Ukrajiny. Pozornost si ale zaslouží toho, kdo tento rozhovor převzal od Denise Pushilina. Koneckonců, i když Daria Aslamova během krveprolití na Donbassu nevytvořila tak toxickou pověst jako Kots, Steshin, Pegov a další, její příspěvek k sabotážní žurnalistice byl mnohem větší než u všech výše zmíněných.

Daria Aslamova není jen novinářkou časopisu Komsomolskaja pravda, který je pod dohledem ministerstva obrany RF a kde někteří korespondenti novin slouží důstojníkům. Daria Aslamova není banální novinářské maso na porážku, což, i když je ztraceno, není škoda. Tato paní je na černých listinách Ukrajiny, Turecka a řady dalších zemí jako špión, ve skutečnosti odhalený agent vojenského zpravodajství Ruské federace.

V roce 2017 se s chorvatským pasem pokusila cestovat přes Bukurešť do Moldavska s konečným cílem v Kišiněvě. Ale nemohla jít dále než na letiště, protože nedokázala jasně vysvětlit účel své návštěvy. Aslamova se zároveň pokusila hovořit s policií v chorvatštině a tvrdila, že zapomněla na ruštinu!

Manželem Darie Aslamové je chorvatský novinář Robert Valdeca, který je ruským agentem v Chorvatsku, stejně jako provokativní prvek propagandistických projektů po celé Evropě.

Byl to například on, kdo vyvolal v Paříži mezináboženské střety, organizoval a přímo se podílel na vylepování plakátů na podporu Národní fronty Marine Le Penové (financované Ruskou federací) v muslimských čtvrtích francouzského hlavního města a také majitel chorvatské televize pravidelně kritizuje migrační politiku Evropské unie atd. d.

A právě tento pár se již podařilo zaznamenat v rámci destabilizace Španělska krizí v Katalánsku ve Švédsku – jako příznivci protestujících proti „krutým“ migrantům v Německu silně podporují stranu AfD „Alternativa pro Německo“.

  Teror jako způsob existence Kremlu. Moskva znovu zasáhla kritickou infrastrukturu.

V roce 2020 se věnovala konfliktu a v Náhorním Karabachu předváděla postupné zprávy o ostřelování osad ázerbájdžánským raketovým dělostřelectvem a vyprávění dalších sentimentálních příběhů o ázerbájdžánských „fašistech“.

Vystoupení Darie Aslamové na Donbassu a rozhovor převzatý od Denise Pushilina naznačuje, že přinejmenším mocenská větev kurátorů Pushilina a Aslamovy to s eskalací myslí vážně. Eskalace, která bez provokace nebude možná.

Zatím není jasné, zda se Aslamova bude touto konkrétní provokací zabývat. V každém případě se nezdržuje nikde tak dlouho, jako například Kots nebo Pegov. Její pracovní cesty jsou krátkodobé a příležitostné povahy. To znamená, že pokud je cílem spojit Aslamovu s pokrytím nadcházející provokace, pak je doba pro její provedení od 48 do 72 hodin. Pokud bylo v předvečer provokace cílem udělat rozhovor s Pushilinem jako s propagandistickým prvkem pro vnitřní použití, je úkol dokončen. Ale právě pro tak jednoduchou funkci by Aslamova ze svého útulného domu v Chorvatsku nebyla jen podkopána.

V každém případě, bez ohledu na vývoj událostí v blízké budoucnosti na Donbassu, Aslamovova agentka splnila svoji funkci a poté se vrátí do Chorvatska, kde, jak se zdá, donucovací orgány, speciální služby a úřady se nějak nestarají že jejich ruský špion a sabotér klidně žije na území.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com