„Nová vláda“ Afghánistánu se pokouší legitimizovat. Taliban oznámil složení vlády.

Po převzetí moci v zemi spojených kmenů hnutí Taliban oznámilo vytvoření vlády.  Po vítězství ve vojenské konfrontaci se snaží vybudovat státnost.

    Je pravda, že vítězství ještě není absolutní, protože protichůdné informace pocházejí z Pandsher Gorge – Taliban tvrdí, že převzal kontrolu nad tímto regionem, „nesouhlasí“ s jejich nástupem k moci v zemi, ale „Pandsher“ tvrdí, že ano nesložili zbraně a pokračovali v boji.

    Vláda dosud nebyla schválena a bude jednat s předponou „jednající“.  Ale budiž, složení vládnoucí elity dnešního Afghánistánu má zajímavá jména.

    Vůdce Talibanu Mawlawi Haybatullah Akhundzad byl prohlášen za nejvyššího vůdce a jeho slovo bude konečné v politických, náboženských a vojenských záležitostech.  Jeho pozice je podle zástupce skupiny „velitel věřících“.

    V čele nového afghánského režimu (předseda vlády) bude mulla Mohammad Hasan Akhund, který skupinu vedl během války s vládní armádou a je považován za jednoho ze zakladatelů režimu.

    V čele ministerstva vnitra se stal Sirajuddin Haqqani, který je synem zakladatele teroristické sítě Haqqani odpovědné za četné teroristické útoky.  Haqqani je jedním z nejhledanějších teroristů americké FBI a je podezřelý z účasti na úmrtí občanů USA při teroristickém útoku v Kábulu v roce 2008.  Za informace o jeho přesném pobytu, který povede k dopadení Haqqani, je přislíbena odměna 5 milionů dolarů.

    Ministrem obrany se stal syn zakladatele Talibanu Mohammada Omara Jakuba, který má od roku 2020 na starosti vojenské operace Talibanu.  Odpovědností za vnější vztahy byl pověřen Amir Khan Mottaki, který se po roce 2001 skrýval v Pákistánu, ale v posledních letech se účastnil jednání v Kataru.

    Zpravodajskou službu vedl Abdul Haq Wasik, který byl v americkém zajetí: v letech 2002-2014 byl držen na americké vojenské základně v Guantanámu a později byl vyměněn za amerického vojáka zajatého militanty ze sítě Haqqani.

  Nord Stream 2. Moskva je poražena.

    Sestavení současné vlády také ukázalo určité „neshody“ v řadách „nové vlády“ Afghánistánu.  Skutečnost, že se Mullah Baradar nestal hlavou vlády, podle odborníků naznačuje existenci rozporů mezi politickým a vojenským křídlem Talibanu.  Armádě se možná nelíbí propagace politické osobnosti, zatímco vojenská vítězství jsou jejich zásluhou, a proto se usadili na kompromisní postavě, která ve vysokých funkcích dosud nebyla vidět.

Mezi další nejvyšší představitele nové vlády patří mulla Abdul Ghani Baradar, který je možná nejveřejnější osobností mezi Talibanem a bude prvním zástupcem Akhunda.

    Baradar byl propuštěn z vazby v Pákistánu v roce 2018 na příkaz USA poté, co začala přímá jednání mezi ozbrojenci a Washingtonem, což nakonec vedlo k dohodě o vystoupení dosažené počátkem roku 2020.

    Ačkoli dříve zástupci Talibanu uvedli, že nová vláda Afghánistánu bude inkluzivní, do kabinetu ministrů vstoupili pouze Taliban, zástupci dvou hlavních paštunských kmenů, Durrani a Ghilzai, bez zástupců jiných národů a národů.

    Jedním z hlavních úkolů nové vlády bude pokusit se přesvědčit svět umírněnosti ve svých akcích, vytvořit ekonomické kanály pro zajištění toku finanční pomoci, budovat diplomatické mosty a usilovat o uznání od zahraničních mocností.  Je pravda, že některé západní vlády již oznámily politiku „spolupráce“ bez takového uznání.

    Neméně důležité pro současnou vládu je

domácí politika – je nutné dosáhnout podpory obyvatel, a k tomu je nutné zvýšit zaměstnanost a začít řešit sociální problémy.

    Mluvčí Talibanu Ahmadullah Masik řekl, že země by nyní měla být známá jako islámský emirát Afghánistán.

    V letech 1996 až 2001 již byli Taliban vůdci země a prohlásili ji za islámský emirát.  Poté jejich vláda uznala pouze tři státy – Pákistán, Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty.

  Bezpečnostní riziko pro Evropu v Záporožské elektrárně

    Dnes celý svět očekává, že uvidí, jak neuznaná vláda bude jednat v souladu se sliby, že bude umírněnější než za vlády před 20 lety.

       A přestože Biden označil dlouhodobou perspektivu uznání Talibanu, zástupci Ruska, Turecka, Číny, Íránu, Pákistánu a Kataru již byli pozváni na slavnostní vyhlášení složení nové afghánské vlády.

Ruský velvyslanec potvrdil, že se ceremonie zúčastní.

    Události v Afghánistánu ukázaly, jak je současný svět nestabilní.  To, co se mnohým včera zdálo jasné a kontrolovatelné, přestalo být dnes předvídatelné.  A není to jen otázka Afghánistánu.  Je to příklad toho, jak v dnešním světě síla zbraní a teroru opět zvedají hlavu.

    Afghánistán se ve skutečnosti stal precedentem v moderní historii, který ukazuje veškerou nedokonalost přístupů v boji proti terorismu.

    Čas a reakce světového společenství na události v islámském emirátu Afghánistán ukážou, co bude dál.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com