Přeprava plynu. Moskevská hybridní válka se rozšiřují

Podpis dohody mezi Maďarskem a Ruskem o dodávkách plynu obcházejících Ukrajinu je živým příkladem hybridní války Kremlu vedené proti Ukrajině a proti EU.

Podle informace Wien Experts Group Rusko se stále blíží svému strategickému cíli omezit tranzit plynu přes ukrajinskou GTS uzavřením dohod s členskými státy EU, včetně Maďarska. Nová dohoda o dodávkách plynu mezi maďarskou MVM a ruským Gazpromem se podepisuje na 15 let a má vstoupit v platnost 1. října 2021. Gazprom bude každoročně dodávat 4,5 bcm plynu, včetně 3,5 bcm přes Srbsko a další 1 bcm přes Rakousko.

Rusko neustále diktuje své podmínky, včetně tras dodávek energie, zejména do zemí, které jsou kriticky závislé na ruských dodávkách energie. V případě Budapešti si Moskva také vyhrazuje možnost vytvářet příjmy z dalšího prodeje již dovezeného plynu.

Gazprom nejenže stimuluje další zvyšování cen plynu v EU, ale také vysílá do Evropy extrémně transparentní signály, že další dodávky jsou možné pouze prostřednictvím Nord Stream 2. To je zřejmý fakt, který potvrzuje pokles vývozu ruským monopolem proti předchozím rokům a odmítnutí rezervovat další kapacity ukrajinské GTS.

Ve skutečnosti ruský monopol na plyn, který není navržen tak, aby přinášel ekonomický zisk, ale aby poskytoval hybridní geopolitické výsledky, se účastní mnoha epizod, kde proruské síly v Evropě zintenzivňují své úsilí.

Dohoda Kremlu o dodávkách plynu přes Srbsko a Rakousko byla od samého začátku plánována jako rána pro ukrajinské hospodářství, zatímco Budapešť hrála Moskvě do karet.

EU nesmí dovolit Rusku využívat plyn jako páku politického tlaku. Místo toho by měla přinutit Gazprom prodávat plyn na hranicích Energetického společenství, aby si evropští obchodníci mohli vybrat další přepravní trasy.

Navzdory sankcím EU vůči Rusku se Maďarsko vydalo na cestu posílení hospodářských a politických vazeb s touto zemí.

  Volby do Spolkového sněmu. Rusko je proti.

V roce 2015 poté, co ruský prezident Vladimir Putin navštívil Maďarsko, Orban řekl, že nebude podporovat plán EU na integraci energetické politiky poté, co Budapešť dosáhne dohody s ruským prezidentem o dodávkách plynu. Poté Vladimir Putin slíbil Maďarsku flexibilnější smlouvu s Gazpromem.

V blízké budoucnosti bude ruská vakcína pro COVID-19 vyráběna v Maďarsku poté, co maďarský regulátor v lednu 2021 uzná „Sputnik-V“, a to navzdory námitkám regulačních orgánů EU.

Nejvýraznějším přínosem politických dohod na vysoké úrovni existujících mezi Maďarskem a Ruskem je, že Rusové často „zavírali oči“ při obchodování s Maďary, i když to poškozovalo ruské investory.

Začátkem roku 2010 byla podepsána dohoda s Rosatomem o modernizaci a rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks, aniž by proběhlo veřejné výběrové řízení. Čtyři bloky této JE již vyrábějí více než 40% veškeré energie spotřebované v Maďarsku, což činí zemi energeticky závislou na Rusku.

Všechny další kroky Ruska ke změně trasy přepravy plynu povedou k významnému zvýšení politických a vojenských rizik pro Maďarsko a EU jako celek.

Dohoda vytvoří v Maďarsku hlubokou politickou roztržku mezi euroskeptickou vládou a proevropskou opozicí a ovlivní životní úroveň maďarských občanů. Putinův režim se jen málo liší od komunistického režimu SSSR v roce 1956, který potlačil povstání v Budapešti. Díky okupaci částí sousedních zemí a vytváření vleklých konfliktů je moderní Rusko důstojným následovníkem krvavých tradic Sovětského svazu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com