Po použití vakcíny Sputnik V bude mít určité procento Argentinců vedlejší účinky.

Andres LARROVERE AFP

Přibližně jedno procento lidí v Argentině, kteří dostali očkování proti ruskému Sputniku V, zaznamenalo vedlejší účinky. O víkendu informoval místní média o situaci. Nežádoucí účinky se vyskytly u 317 lidí, což představuje asi 1% osob očkovaných. Podle ministerstva zdravotnictví se však závažnost nežádoucích účinků neliší od jiných typů očkování.

Podle argentinského ministerstva zdravotnictví je tento nežádoucí účinek mírný až střední a nevyžaduje hospitalizaci. Obvykle se jedná o horečku, bolesti hlavy nebo bolesti svalů, ke kterým dojde do 24 hodin po podání a zmizí do 48 hodin po očkování.

Argentina začala v úterý používat k očkování ruský satelit V. Vakcíny jsou nejlépe poskytovány zdravotnickým pracovníkům a těm, které jsou nezbytné pro fungování země. Země Ruska v Latinské Americe objednaly 25 milionů dávek vakcíny, což by mělo stačit na poskytnutí vakcín pro čtvrtinu populace.

Země minulý týden obdržela od Ruska první dávku 300 000 dávek. Podle zpráv místních médií jsou však tyto dávky použitelné pouze pro první ze dvou cyklů očkování. Anmat, místní léková regulační agentura, také schválila výrobky pro nouzové použití od společností AstraZeneca, Pfizer a BioNTech.

Opatrnost při alergiích

V jiných zemích / regionech by mělo být opatrné i současné podávání vakcín proti koronavirům. Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v sobotu zveřejnila zprávu o alergických reakcích na několik vakcín proti vakcíně covid-19 a vydala doporučení pro postupy očkování u pacientů s těžkými alergiemi. Podle vyhlášky však agentura Reuters uvedla, že tito lidé mohou být očkováni i po konzultaci s lékaři.

Během jednoho týdne od použití vakcín Pfizer a BioNTech ve Spojených státech bylo hlášeno přibližně 5 závažných alergických reakcí. The New York Times napsal, že pak někteří pacienti měli mírnější problémy.

Britské zdravotní regulační orgány již dříve učinily zvláštní komentáře k vakcínám Pfizer a BioNTech. Podle úřadu by neměl být podáván lidem, kteří mají určité léky nebo potraviny, které mohou způsobit alergický (anafylaktický) šok nebo jiné závažné alergické reakce.

  Útěk „elit“ nebo panika v ruské armádě

Argentina je třetí latinskoamerická země s nejvyšším výskytem koronaviru po Brazílii a Kolumbii. Od začátku epidemie bylo v zemi s více než z 44 miliony lidí nakaženo 1,6 milionu lidí. Covid-19 způsobil 43 375 úmrtí.

Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com