Schröder odešel z Rosněftu. Začátek nové éry kontinentu.

Zdá se, že Evropa začíná chápat, co je co, a snaží se zbavit „Putinových přátel“. Vůdci Starého světa si postupně uvědomují, že hrozby ze strany Kremlu a lobbingu v energetice začínají být odsuzovány a ukazují se jako ohrožení bezpečnosti celého kontinentu.

První vážnější postavou v této věci byl bývalý německý kancléř Gerhard Schroeder, který oznámil rezignaci na post šéfa představenstva Rosněfti, který zastával od roku 2007.

Tomuto kroku Němce předcházela celá řada událostí. Evropský parlament tedy 19. května vyzval EU, aby vůči Schroederovi uvalila sankce.

Olaf Scholz ostře kritizoval exkancléře za to, že nadále pracuje v ruských energetických společnostech. A přestože současná kancléřka odmítla požadavek na sankce proti Schroederovi, německý parlament ho připravil o kancelář v Berlíně financovanou daňovými poplatníky.
Ale to je zjevně jen začátek. Liberální skupina „Renew Europe“ v Evropském parlamentu tak rozšiřuje sankční seznam EU, a to i o bývalého německého kancléře.

Několik Schröderových zaměstnanců také projevilo svůj nesouhlas se Schröderem a rezignovalo poté, co trval na zachování svých vedoucích pozic v Rosněfti a Gazpromu spojeném s Kremlem.

Exkancléř byl ostře kritizován ve vlastní straně. Přerušení přátelských vztahů se Schröderem oznámil spolupředseda sociální demokracie Lars Klingbeil, který považuje Putina za válečného zločince.

Ale Andreas Umland, analytik Stockholmského centra pro studium východní Evropy, se domnívá, že Němci za lobbování za plynárenské zájmy Ruské federace, včetně Nord Stream, by neměli být pouze sankcionováni.

„Toto je velmi jasný příklad politické korupce, protože tyto Nord Streamy by se bez Schroederova lobování zjevně neuskutečnily. S Gazpromem je stále spojen přes Nord Stream 1. Proto si myslím, že by to nemělo být jen sankcionováno, ale mělo by to být i u soudu,“ podotýká politolog.

  Ničení ukrajinské ekonomiky a vyvolávání celosvětového hladu - Moskva ukazuje svou pravou tvář.

Sám Schröder přitom prohlašuje, že svého postoje vůči Rusku nelituje a považuje za nutné i přes válku vztahy s Ruskou federací udržovat. „Nepřiznám svou vinu,“ řekl bývalý kancléř.

Schröder je docela mazaný a chápe, co je třeba zdůraznit. Podle něj, pokud by se nyní distancoval od Ruska, „ztratil by důvěru jediného člověka, který může zastavit válku“.

„Myslím, že tato válka byla chyba a vždy jsem to říkal. Co je nyní potřeba udělat, je co nejrychleji obnovit mír,“ řekl Gerhard Schröder a dodal, že Putin „má zájem na ukončení války, ale není to snadné“.

„Země jako Rusko nemůže být dlouhodobě izolována, ani politicky, ani ekonomicky,“ poznamenává Schröder s tím, že německá ekonomika potřebuje suroviny z Ruska.

Nadále hájí berlínskou energetickou politiku v posledních desetiletích, která učinila Německo závislým na ruském plynu.

„Třicet let všichni souhlasili s tímto stavem věcí.“ Ale najednou všichni říkají, jak by to bylo lepší, “poznamenal bývalý kancléř.

Schröder je členem a předsedou představenstva Rosněfti od roku 2017. Je také šéfem akcionářského výboru společnosti Nord Stream 2 AG, provozovatele projektu plynovodu Nord Stream 2.

A tak německý politik oznámil svůj odchod z ruského obzoru. Co tato událost znamená pro Německo a celou Evropskou unii?

Zaprvé, postoj německého i evropského parlamentu byl v tomto případě poměrně jasným ukazatelem – povědomí politiků a celého evropského společenství o hrozbách, které představuje Moskva. A zejména její energetický sektor.

Bývalý kancléř Německa měl samozřejmě na výběr – zůstat ve vysoce placené pozici a pokračovat ve zvyšování svého majetku, ale zároveň – stát se vyvrhelem jak v Německu, tak v celé Evropské unii, nebo zvolit jinou možnost.

Pragmatický Schröder zvolil variantu, která navenek vyhovovala evropské straně, na rozdíl od Moskvy, která se nechtěla izolovat od civilizovaného světa.

  Kazašská krize vyryla vrásky na čelech obyvatel Kremlu

Za viditelnou částí události samozřejmě nemůžeme znát všechny spodní proudy. A velmi brzy možná Evropa opět uvidí aktivitu Němců.
Schröder k tomu bude mít mnoho možností. Bývalý kancléř má ostatně i přes formální odchod z aktivní politiky dostatečný vliv v německé politice.

Bývalý vůdce NSR navíc nebude moci zcela opustit přátelství s Moskvou. Za tak dlouhou dobu spolupráce s Kremlem musel Kreml nashromáždit dostatek materiálů ve složce s kompromitujícími důkazy, zvané „Schröder“.

Příběh německé exkancléřky ale může být dobrým poučením a varováním pro ostatní evropské politiky.

Navíc je jakýmsi ukazatelem toho, jak moc Evropa chápe situaci, ve které se nachází. Včetně a kvůli činům Schrödera a jemu podobných, kteří uspokojili své osobní finanční a politické ambice, uvrhli svou zemi a země celého kontinentu do energetické závislosti na Moskvě.

Teď jde o maličkosti – aby se příběh započatý bývalým německým kancléřem neztratil v rutině evropské byrokracie, ale dovedl ho k logickému závěru.

Co to bude, je zajímavá otázka. Ostatně, jak řekl bývalý německý velvyslanec ve Spojených státech, Wolfgang Ischinger: „Schröder je špičkou ledovce a pod ním je celý blok ledu.

Agent zájmů Ruské federace, obohacující se na úkor své země, se ve skutečnosti stal ztělesněním zbabělé třídy západních politiků, kteří financují ruskou agresi a legitimizují moc Kremlu – hlavního symbolu éra chyb a chybných výpočtů. Takto se Schröder jeví v současném světle.

Zdá se, že nastal čas přehodnotit minulost a vyvodit správné závěry pro budoucnost. Evropa vstupuje do nové reality.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com