Bělorusko násobí průzkum na hranici, Rusko chce obsadit celý Cherson

Běloruská armáda zintenzivnila průzkum na hranicích s Ukrajinou, v oblasti Volyně a Polesí, oznámila dnes ráno ukrajinská armáda. Rusko se připravuje obsadit zbytek Chersonské oblasti a postoupit do Záporoží.

„Jednotky běloruské armády posílily průzkum, rozmístily další elektronická pozorovací zařízení do pohraničních částí Homelské oblasti,“ citovala z pravidelného ranního prohlášení ukrajinského generálního štábu agentura Unian.

Podle armády stále existuje nebezpečí raketových útoků a náletů z Běloruska na cíle v Ukrajině. Mluvčí ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk řekl, že na pozicích na hranici, v Brestské a Homelské oblasti, je sedm běloruských praporů.

Generální štáb ukrajinské armády na svém facebookovém účtu napsal, ze se Rusko připravuje obsadit zatím neokupované části Chersonské oblasti. Velké množství ruských vojáků se soustředí jižně od zaporožského města Huljajpole.

Rusové se mohou připravovat k ofenzívě, při níž chtějí obsadit sever Chersonské oblasti a posunout se směrem k městu Záporoží. Soudí to americký Institut pro výzkum války (ISW), i když v sobotu nebyla ruská ofenzíva směrem k jihu patrná.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února a tento týden ohlásilo dobytí oceláren Azovstal a tím celého města Mariupol na jihovýchodě země.

ČTK

  Německo, Polsko a Švédsko oplácí Rusku vyhoštění diplomatů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com