Pomoc USA Ukrajině stále „visí“ ve sněmovně. U republikánů zuří boj, napadená země přitom hraje o čas

Balíček vojenské pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu leží v Kongresu už od podzimu minulého roku. Poté, kdy jej v polovině února schválil senát, se čeká už jen na sněmovnu. Prezident Biden prohlásil, že je připraven zákon podepsat hned, jak se mu dostane na stůl. Předseda sněmovny Mike Johnson minulý měsíc řekl, že chce o zákonu hlasovat po přestávce ve sněmovním jednání. Ta skončila v pondělí, ale přesto bohužel nelze čekat, že by k hlasování došlo ještě tento týden. Johnson totiž čelí revoltě ve vlastní straně a bude potřebovat pomoc demokratů nejenom k prohlasování pomoci, ale možná i k tomu, aby si udržel křeslo předsedy.

Senátní návrh, který ve sněmovně čeká na schválení, bude téměř určitě pozměněn, aby měl vůbec šanci sněmovnou projít. Potíž je ale v tom, že se zatím neví jak. Johnson mluvil o tom, že by pomoc Kyjevu mohla mít formu půjčky, čímž se snaží uchlácholit alespoň část trumpovského křídla, které ji odmítá. Podle všeho teď v Republikánské straně zuří boj, jehož výsledek rozhodne o tom, zda se balíček nakonec podaří schválit.

Rukavice dolů

Ta část republikánů, která si přeje pokračování americké pomoci Ukrajině, se dlouho snažila své proruské kolegy nenaštvat. Když se z těchto stranických kruhů poprvé ozvalo volání po ukončení podpory Kyjevu s odkazem na netransparentnost, klasičtí republikáni se všemožně snažili tyto argumenty vyvrátit, ale zároveň vyjít odpůrcům vstříc ve snaze zřídit speciálního generálního inspektora pro dohled nad americkou pomocí.

Když si odpůrci našli nový argument, že je potřeba napřed vyřešit bezpečnost americké jižní hranice, dokázali republikáni s demokraty v rekordním čase dojednat reformu imigračního systému. Když trumpovská část strany řekla, že pomoc stojí USA moc peněz, přišli s tím, že by mohla mít formu půjčky. Ani to ale zaryté odpůrce nepřesvědčilo, a tak teď republikánský předseda Výboru pro tajné služby a zastánce pomoci Kyjevu otevřeně říká, že část jeho spolustraníků papouškuje ruskou propagandu.

  Kde mají Ukrajinci satelitní snímky, používají Rusové papírové mapy, říká náměstek obrany Kopečný

S demokraty, když to nejde jinak

Teď to vypadá, že se umírněnější republikáni rozhodli, že své extrémní křídlo obejdou a pomoc schválí s demokraty, kteří by nejraději nechali hlasovat o zákonu tak, jak prošel senátem. Jenže to není tak jednoduché. Republikáni musí svým voličům předvést, že se snažili o dohodu ve vlastní straně, než se obrátili k demokratům. Proto třeba odmítli podepsat petici, která měla obejít předsedu sněmovny a jeho nesouhlas senátní verzi předložit sněmovně.

Je tedy pravděpodobné, že zákon bude mít jinou podobu. Může se jednat o separátní balíček jen pro Ukrajinu a může jít o půjčku, jejíž parametry zatím nejsou známé. Jednání se ale bohužel mohou táhnout a navíc bude takový zákon muset projít v nové verzi opět senátem. V USA totiž mají obě komory rovnoprávné postavení a na znění zákonů se prostě musí shodnout.

Udržet křeslo předsedy

Johnson je také na tenkém ledě. Asi nejvýraznější tvář trumpovského a proruského křídla strany Marjorie Taylor Greeneová totiž podala návrh na jeho odvolání z funkce za to, že podle ní kapituloval v otázce rozpočtu při schválování zákonů odvracejících rozpočtové provizorium. Žádost je podaná, ale Greeneová netlačí na to, aby se o ní hlasovalo.

Pokud by to udělala, muselo by k tomu dojít do dvou dnů. Sama Greeneová řekla, že pokud Johnson schválí pomoc Ukrajině, pak k tomu kroku s největší pravděpodobností přistoupí. Demokrat reprezentující ve sněmovně Floridu Jared Moskowitz na síti X uvedl, že Johnsona sice nepodporuje, ale nedovolí, aby sněmovnu ovládla právě Greeneová. Podle nejmenovaných zdrojů by demokraté Johnsona ve funkci podrželi, pokud by důvodem pro hlasování o jeho odvolání byla právě pomoc Ukrajině.

Co za to?

Nemusí to ale být tak jednoduché. Republikánská menšina se scvrkla na pouhé dva hlasy. Někteří demokraté tak chovají naději, že by se jim mohlo podařit zvolit předsedou sněmovny demokrata Hakeema Jeffriese. V tomto duchu se vyjádřila výrazná tvář levicového křídla strany Alexandra Ocasio-Cortézová. Minimálně by si tito demokraté za podporu Johnsona představovali legislativní ústupky.

  Skromné ​​drony zaútočily na letadla „velkého Ruska“. Ministerstvo obrany Ruské federace informovalo o sestřelení ukrajinského dronu.

Jenže pro ty už Johnson prostor mít nebude. Více než polovina republikánů ve sněmovně hlasovala proti poslednímu balíčku pro Ukrajinu, který sněmovna schválila v září. Je to sice smutné, ale schválení pomoci Ruskem napadené zemi je pro současnou Republikánskou stranu ústupkem. Demokraté by měli být rozumní a vnímat to tak. Přílišné tlačení na pilu by totiž vedlo k dalším prodlevám, či v nejhorším neschválení pomoci.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com