OSN eviduje za březen na Ukrajině nárůst počtu zabitých a zraněných civilistů

Nejméně 604 civilistů bylo na Ukrajině zabito nebo zraněno letos v březnu, což je o 20 procent více než o měsíc dřív, potvrdila dnes Mise OSN pro monitorování lidských práv na Ukrajině (HRMMU). Březnový nárůst civilních obětí podle ní způsobily především vzdušné útoky ruské armády a intenzivnější bombardování poblíž frontové linie. Agentura OSN ve své dnes zveřejněné zprávě také potvrdila přinejmenším 10.810 zabitých a 20.556 zraněných civilistů od začátku ruské invaze na Ukrajině v únoru 2022.

Boje si za minulý měsíc vyžádaly přes šest stovek obětí mezi civilisty. Konkrétně HRMMU potvrdila 126 zabitých a 478 zraněných. Jejich počty přitom mohou být vyšší, neboť se jedná pouze o bilanci potvrzenou OSN. „V březnu bylo zabito nebo zraněno nejméně 57 dětí, což je dvojnásobek oproti únoru. Tyto oběti jsou výsledkem zejména zvýšeného používání naváděných a nenaváděných leteckých bomb,“ píše OSN, která v tomto případě neuvádí, kdo řízené letecké pumy vysílal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na začátku dubna řekl, že ruské invazní síly jen v březnu použily proti Ukrajině přes 3000 naváděných leteckých bomb, více než 400 střel různých typů a přes 600 útočných dronů Šáhed. Ukrajina podle něj potřebuje více prostředků protivzdušné obrany, aby se mohla před těmito vzdušnými útoky bránit.

Rusko v posledních měsících podle agentury Reuters více používá v oblastech u frontové linie naváděné letecké pumy. Tyto bomby shazují bojová letadla z území kontrolovaného nebo okupovaného Ruskem, přičemž pumy ke svým cílům „kloužou“ vysokou rychlostí. Pro Moskvu se staly účinným způsobem, jak shazovat na ukrajinská opevnění a objekty u fronty výrazné množství výbušnin, napsal už dříve Reuters, který upozornil, že tento přístup upřednostňuje sílu exploze před přesností zásahu.

Další oběti si v březnu vyžádaly miny a jiná nevybuchlá munice. „K většině civilních obětí (93,5 procent) škodám na vzdělávacích a zdravotnických zařízeních (98 procent) a na kritické infrastruktuře (95 procent) nadále docházelo na území kontrolovaném vládou,“ dodala HRMMU s odkazem na území pod kontrolovanou Kyjeva, na která útočí Rusko.

  Navalnyj dva dny před volbami radí lidem, komu mají dát svůj hlas. Snaží se tím oslabit Jednotné Rusko

U celkového počtu obětí od února 2022 organizace upozornila, že skutečné počty zabitých a zraněných budou nejspíše výrazně vyšší, protože některé hlášené oběti se zatím nepodařilo potvrdit, zejména z určitých regionů a z doby krátce po začátku ruské invaze. Týká se to například měst Mariupol, Lysyčansk, Popasna nebo Severodoněck, odkud byly hlášeny těžké boje, vysoké počty civilních obětí a kterých se následně zmocnilo Rusko.

Březnová i celková bilance civilních obětí zahrnuje podle grafů HRMMU celé ukrajinské území, tedy oblasti kontrolované vládou v Kyjevě i ta okupovaná ruskými invazními vojsky. Výrazně vyšší počty civilních obětí jsou hlášeny z území, která kontroluje Kyjev a Rusové na něj útočí.

Rusové opět zaútočili na Charkov, ve městě dnes byl Zelenskyj

Ruský útok na centrum Charkova dnes způsobil zranění nejméně čtyřem lidem. Ve městě a v přilehlém regionu byl během dneška ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který o tom informoval na svém telegramovém účtu. Zelenskyj poděkoval všem, kteří i přes intenzivní ruské ostřelování zůstávají v Charkově, a uvedl, že Rusko podle něj usiluje o vylidnění města i celé Charkovské oblasti. V médiích se v poslední době opakovaně objevily spekulace o hrozící ruské invazi zaměřené na Charkov a o plánech na evakuaci města. Podle Zelenského, který dnes zveřejnil záběry budovaného opevnění v Charkovské oblasti, musí Rusko vidět, že region má silnou obranu.

Podle šéfa správy Charkovské oblasti Oleha Syněhubova dnes ruský nálet ve městě zasáhl civilní podnik. Zranění podle něj utrpěli zaměstnanci podniku. Starosta města Ihor Terechov později uvedl, že počet zraněných se zvýšil z původních tří na čtyři.

Rusko kvůli geografické blízkosti na charkovský region pravidelně podniká raketové, bombové i dronové útoky. Vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci ukrajinské úřady v posledních měsících nařídily evakuaci rodin s dětmi z několika obcí v Kupjanském okrese. Starosta Charkova ale nedávno vyvracel spekulace, že by se chystala evakuace i samotné oblastní metropole.

  EU i její členské země jednoznačně odsoudily íránský útok proti Izraeli

Některá média v poslední době psala, že by se na Charkov mohlo zaměřit Rusko během své chystané rozsáhlejší ofenzivy, řada expertů ale upozorňuje, že k tomu zatím ruská armáda nemá dostatek sil. Ukrajinští představitelé zprávy o údajných plánech na evakuaci druhého největšího ukrajinského města spojují s ruskou propagandou, jejímž cílem je šíření strachu. Obavy ohledně ruských záměrů v regionu původně vyvolal mimo jiné projev ruského prezidenta Vladimira Putina, který minulý měsíc v souvislosti s Charkovskou oblastí mluvil o potřebě vybudovat u ruských hranic „nárazníkovou zónu“.

Ukrajinský prezident dnes ve videoprojevu natočeném u příležitosti své návštěvy Charkova prohlásil, že Rusku jde o vylidnění regionu. „Cíl Ruska je absolutně jasný – chce udělat vše pro to, aby vyhnalo lidi z Charkova a z (celé) oblasti,“ uvedl Zelenskyj. Poděkoval všem, kteří vytvářejí ve městě pracovní místa a dávají lidem možnost pokračovat v normálním životě.

Ukrajinský prezident také ve videu upozornil, že ve městě jsou kvůli ruským útokům na energetiku problémy s dodávkami proudu a že jeho obyvatelé se musejí přizpůsobovat rozvrhům řízených odstávek.

Zelenskyj kromě toho na svém telegramovém účtu informoval, že si prohlédl pokračující práce na opevnění v Charkovské oblasti a setkal se také s vojáky v regionu, kterým poděkoval za jejich nasazení. Zveřejnil záběry opevnění, na nichž jsou vidět zákopy a betonové jehlanovité zátarasy známé jako dračí zuby. Zelenskyj kromě toho znovu naléhal na spojence, aby Ukrajině poskytli další prostředky protivzdušné obrany.

Ukrajinci sestřelili všech 20 ruských dronů, škody jsou na západě a jihu země

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila všech 20 dronů, kterými Rusko v noci na dnešek zaútočilo na řadu míst země. Uvedl to na telegramu velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Škody jsou hlášeny z Lvovské oblasti na západě země a z Oděské oblasti na jihu.

Drony typu Šáhed Ukrajinci sestřelili nad Mykolajivskou, Oděskou, Chersonskou, Dněpropetrovskou, Poltavskou, Vinnyckou a Lvovskou oblastí.

Šéf vojenské správy Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj uvedl, že trosky sestřelených dronů poničily objekt kritické infrastruktury, který začal hořet. O jaké místo konkrétně šlo, ani kde se nachází, nespecifikoval.

  Za boje v řadách proruských separatistů potvrdil soud uprchlému Čechovi 21 let

V Oděském okrese kusy sestřeleného dronu poškodily soukromé domy a zpřetrhaly elektrické vedení. Nikomu se nic nestalo.

Rusko na Ukrajinu podle Oleščuka vyslalo také čtyři protiletadlové řízené střely S-300. Neuvedl však, zda se je podařilo sestřelit či zda zasáhly nějaké cíle.

Šéf Záporožské oblasti Ivan Fedorov dnes informoval, že ze tří na čtyři stoupl počet obětí pondělního ruského raketového útoku na blíže neurčený průmyslový objekt v Záporoží. Zranění utrpělo osm lidí. Fedorov ještě v pondělí na svém účtu na telegramu napsal, že poškozeno bylo 14 budov, mezi nimi sedm vícepodlažních, zdravotnické a kulturní zařízení. Ruskojazyčný servis BBC napsal, že ministerstvo obrany v Moskvě v pondělí večer uvedlo, že ruská armáda v Záporoží pomocí raketového systému Iskander zničila „sklad těžkých bezpilotních prostředků a dílnu na jejich výrobu“.

Ruská armáda v pondělí večer podnikla raketový útok také na okolí Poltavy. Zasáhla při něm obytný dům, ve kterém žilo asi 30 lidí. Jeden zemřel, dalších 12 utrpělo zranění, uvedl dnes ráno ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Mezi zraněnými jsou dvě děti. Poškozeny byly také tři další domy a asi deset automobilů.

Vladimir Saldo, šéf správy Ruskem okupované části Chersonské oblasti, dnes na telegramu napsal, že při dvou různých útocích v Kachovce na levém břehu Dněpru v pondělí zemřeli tři lidé a jeden utrpěl zranění. Údery podle něho provedla ukrajinská armáda. Šéf úřadů v Ukrajinci ovládané části tohoto regionu Oleksandr Prokudin k pondělnímu dění napsal, že Rusové ostřelovali různé vesnice i samotný Cherson. Zranění utrpěli dva lidé.

Informace poskytnuté válčícími stranami nelze nezávisle ověřit. Rusko, které před více než dvěma lety zahájilo invazi na Ukrajinu v plném rozsahu, podniká nyní noční dronové a raketové útoky prakticky denně. Také Ukrajina v posledních měsících zintenzivnila útoky svých dronů na cíle uvnitř Ruska.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com