Policie nemá signály o bezpečnostním riziku pro hokejové MS

Policie zatím nemá signály o konkrétních bezpečnostních hrozbách pro domácí šampionát v ledním hokeji, který se uskuteční v Praze a Ostravě od 10. do 26. května. Rizika vyhodnocuje skupina, v níž vedle policistů působí i zpravodajské služby. Policie konzultuje také s Interpolem, řekl na dnešní tiskové konferenci šéf bezpečnostního sboru Martin Vondrášek. Předpokládá, že pro policii bude stejně jako před devíti lety nejsložitějším úkolem zajištění plynulé dopravy.

„Vnímáme, že v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu, s děním v pásmu Gazy a v souvislosti s migračními vlnami je bezpečnostní situace podstatně více problematická,“ uvedl policejní prezident na dotaz ČTK. Do příprav šampionátu se proto zapojila i Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě či Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. Policie informace získává i prostřednictvím příslušné platformy Interpolu, která sdružuje 190 států světa, tedy nikoliv jen země, které se mistrovství zúčastní.

„Nebyla indikována žádná rizika, která by znamenala konkrétní hrozbu pro tento šampionát,“ sdělil Vondrášek k prvotnímu vyhodnocení. Zmínil, že policie rizikové faktory analyzuje už téměř dva roky. Vyhodnocovat je bude ještě těsně před mistrovstvím a také v době jeho konání.

Vedle bezpečnostní situace se policisté zaměří na drobnou majetkovou kriminalitu, padělané vstupenky, případná narušení veřejného pořádku, kybernetické i dezinformační hrozby a v podstatné míře také na dopravu. „Očekáváme abnormální zatížení silniční i drážní dopravy. Budou problémy s kapacitami pro parkování pro všechny fanoušky,“ předeslal Vondrášek. Šéf pražského organizačního výboru Petr Bříza k tomu doplnil, že pořadatelé budou apelovat na fanoušky v Praze i Ostravě, aby co nejvíce využívali městskou hromadnou dopravu, nejezdili k arénám auty a dorazili s dostatečným předstihem, aby stihli včas projít bezpečnostními kontrolami.

Šampionát ve zvýšené míře zaměstná i hasiče, kteří budou policistům pomáhat s pyrotechnickými prohlídkami stadionů, proškolí pořadatelskou službu, poradí jí s bezpečným umístěním reklamních předmětů a zaměří se na rizika havárie chemických látek, zejména čpavku u ledových ploch. Vytvoří rovněž speciální taktické jednotky, takže při každém utkání bude 14 hasičů připravených k okamžitému zásahu. Zapojí se také celníci, kteří budou zajišťovat zejména hladké odbavení veškerého vybavení jednotlivých realizačních týmů.

  Česko chce darovat Indii 500 kyslíkových lahví. ‚Situace v zemi je vážná,’ uvedl Babiš

O konkrétních organizačních a bezpečnostních opatřeních bude policie fanoušky informovat 7. května. Vyjde ze zkušeností, které získala při hokejovém mistrovství světa v roce 2015. „My jsme očekávali, že v oblasti kapesních krádeží, drobné majetkové trestné činnosti nebo vandalismu bude situace podstatně horší. A přišli jsme na to, že fanoušci hokeje na mezinárodní úrovni jsou velice kultivovaní. Nejvíce problémů jsme měli v dopravě – s včasným zajištěním příjezdu týmů, rozhodčích, fanoušků a s kapacitou dopravy,“ popsal dnes tehdejší situaci Vondrášek, který bezpečnostním opatřením velel. Nyní je bude mít na starosti jeho náměstek Tomáš Lerch.

Policejní prezident připomněl, že na poslední domácí šampionát zavítalo celkem 741.690 diváků. V obou dějištích turnaje, kterými byly rovněž Praha a Ostrava, klesla kriminalita zhruba o pětinu a policisté tehdy neregistrovali žádnou mimořádnou událost či hrozbu terorismu nebo extremismu. Na zajištění akce se podílelo celkově 11.000 policistů, denně to bylo několik stovek.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com