Důchodci trpí hrůzou, ceny bytů se vymykají kontrole, řekla v debatě Maláčová

idnes.cz

„Důchodci trpí hrůzou, o kolik jim zdraží nájem, mladé rodiny odkládají bydlení, je předražené,“ řekla lídryně pražské kandidátky za ČSSD Jana Maláčová. „Soukromý majetek může být do doby, kdy plní, co má,“ uvedla k bytům Marta Semelová z KSČM. S ostatními jedničkami v Předvolební debatě na České televizi hovořily mimo jiné o ekonomické situaci, zvýšení úrokové sazby či nedostatku bytů.

Debaty se zúčastní i další lídři stran v Praze – Olga Richterová za Piráty, Patrik Nacher za ANO, Jiří Hynek z Přísahy a Josef Nerušil z SPD.

Debata začala aktuálním tématem, tedy že bankovní rada České národní banky (ČNB) zvýšila úrokové sazby.

„Jsem rád, že v sobě členové rady našli odvahu a pokusili se zastavit inflaci. Je důležité, aby střadatelé měli výhody proti těm, co dluží,“ uvedl Hynek. Maláčová podotkla, že kroku rozumí, ale nelíbí se jí to. Nachera zase překvapilo zvýšení o 0,75 procentního bodu. „Pozitivní je, že posílí koruna, což zlevní dovoz,“ řekl. Pekarová Adamová se s Richterovou shodla, že přes tlak ministryně financí Aleny Schillerové rada ČNB prokázala svou nezávislost.

„Chtěli bychom zavést progresivní danění, tak aby víc platili bohatí a méně chutí. Odráží se to na životě nízkopříjmových lidí,“ okomentovala Semelová.

Ohledně zvýšení úrokové sazby dodala, že se jedná o složitou a citlivou otázku. „Bude to mít dopady na lidi i firmy. Ty potřebují teď investovat. Pokud došlo k čemu došlo, mohou se dostat do problémů při braní půjček či úvěrů. Totéž platí pro lidi, kteří chtějí hypotéku, zvlášť mladí, co nemají našetřeno,“ doplnila.

Ceny bytů a nedostupné bydlení

Podle koalice Spolu je základní problém nedostatek nových bytů a vyšší poptávka než nabídka.

„Vláda měla příležitost zrychlit stavební řízení. Za Babišovy a předchozí vlády se délka zdvojnásobila,“ podotkla Pekarová Adamová. Mluvila také o zlevnění hypoték pro mladé. „Chceme, aby se stát mohl zaručit za částku, kterou lidé musí mít, když jdou žádat o hypotéku,“ řekla. „Když se za to stát zaručí, je to pro banky větší jistota. Nejlepší řešení je, aby se víc stavělo, to je klíč problému. Jako pravicové strany chceme, aby lidé bohatli a mohli si to dovolit, aby pro ně bydlení nebylo luxusem.“

  Česko vyhostí pracovníka ruského velvyslanectví. Podobný krok ohlásily i další evropské země

„Praha od roku 1999 jen prodávala obecní byty, ale žádné nestavěla,“ podotkl Hynek. Alfou a omegou je podle něj ochota obcí a magistrátu byty stavět. „Zajímalo by mě, kolik lidí se tam nastěhovalo a kolik se dostalo do Airbnb politiky.“

„Za starých dob mohl každý bydlet, nyní je to drahé,“ zavzpomínala Semelová, podle níž po zásahu ČNB může vzrůst zájem o nájemné bydlení. „Státní výstavba znamená, že to bude garantovat stát. I stát může stavět. Obce by měly mít svou koncepci. Chceme se zaměřit na kšeftování s byty. Jsou tu tisíce prázdných,“ doplnila.

Důchodci trpí hrůzou, o kolik jim zdraží nájem

SPD pak navrhuje družstevní výstavbu. Představují si to podle Nerušila tak, že obec s majitelem a investorem dají síly dohromady a postarají se o stavbu bytového objektu, který se nabídne rodinám, jež nevlastní žádnou jinou nemovitost.

Podle Maláčové nyní důchodci trpí hrůzou, o kolik jim zdraží nájem, a mladé rodiny odkládají bydlení, které je předražené. „Byt má sloužit k bydlení. Nikdo s ním nemůže kšeftovat pro zisk,“ řekla Semelová. „Soukromý majetek může být do doby, kdy plní, co má.“

„Chceme jít cestou pozitivních motivací a umožnit, aby obce dávaly formu garancí, a vyřešit procedury, když někdo neplatí. Část problémů s bydlením, zejména u seniorů, je řešitelná příspěvkem na bydlení, kde je velice malá osvěta,“ řekla Richterová.

Vyřešit by to mohla kontaktní centra v obcích. S Maláčovou se shodly na tom, že důchodci nežádají o dávky na bydlení: „Řešení je dostat trh s bydlením pod kontrolu. Kompletně selhal a byty jsou tak strašně drahé, že se to vymyká kontrole. Dávky mají být nouzové řešení,“ prohlásila ministryně s tím, že by zejména cizinci neměli nakupovat byty ve velkém.

  Válek připustil, že dodávky antibiotik se nedaří dostat do všech lékáren

Nerušil pokračoval tím, že SPD rozhodně není proti legálně příchozím cizincům, kteří sem jdou za prací. „Máme tu zhruba 700 tisíc cizinců a proti tomu SPD nic neříká. Ptejme se, proč naše školství produkuje to, co produkuje, a ne stavební dělníky,“ postěžoval si. Když si někdo pořídí druhý byt pro děti, by spekulací nenazval. „Nechci zazlívat lidem, že nevěří státu, že je ve stáří zajistí, a pořídí si druhý byt.“

Téma koronavirus

„Byla bych velice ráda, aby se nezavíraly školy,“ prohlásila Semelová ke koronavirové situaci. Kritizovala také zmatená vyjádření členů vlády. Pozitivně hodnotí procento naočkovaných lidí. Richterová řekla, že i letos v létě žádali Piráti lepší přípravu na různé covidové scénáře: „Hlavní je, aby vláda přestala strkat hlavu do písku. Je spoustu lidí, kteří očkovaní nejsou. Vláda by měla zjistit proč.“

V případě dalšího růstu počtu nakažených by se Pekarová Adamová zaměřila na rizikovou skupinu, tedy seniory. „Slýchám, že by se chtěli nechat očkovat, ale jen přes svého praktika. Ten systém vláda nezvládla dobře. (Senioři) se bojí, jsou v rizikovém věku,“ přiblížila. Jak zopakovala, chce uznání protilátek. „Nevíme, jak je naše společnost promořená. Je třeba nechat očkování dobrovolné, ale co nejvíc se na něj zaměřovat.“

SPD odmítá další lockdown, raději by se zaměřila na zdravotnická zařízení. Není cestou uzavírat činnosti.

Hynek zase uvedl, že se covidová opatření nikdy nesmí stát předmětem politického boje. „Politici by měli přijímat zodpovědnost, a když jste členem vlády, musíte, i když máte málo informací a rozdílné názory epidemiologů,“ připomněla Maláčová.

Politici mají podle ní poslouchat odborníky, ale jsou to právě politici, již rozhodují a nesou odpovědnost, zmínila. „Měli byste se jmenovat Pomsta, ne Přísaha. Často netušíte, o čem mluvíte, a jste zaslepení minulostí,“ řekla Hynkovi.

  Adamová je přesvědčena, že Rusům se nepodaří převzít iniciativu

Migranti a Evropská unie

Hnutí SPD podle Nerušila drží tezi, že nechce přijmout ani jednoho nelegálního migranta. Je to podle nich bezpečnostní hrozba, a to včetně afghánských tlumočníků, kteří podle něj přitáhnou celý rod. Pekarová Adamová podtrhla, že nikdo nepodporuje nelegální migraci. „Možná je to novinka pro SPD, ale je to tak,“ řekla Nerušilovi s tím, že pokud někdo splňuje všechna pravidla, nejedná se o nelegální migraci.

„Jste cynik a hyena. Nebudeme zrazovat naše spojence kvůli lidem jako vy,“ řekla Maláčová Nerušilovi kvůli situaci s tlumočníky v Afghánistánu. „Já vám také neříkám paní Venezuela,“ kontroval Nerušil.

Lídři debatovali také o Evropské unii, již Richterová označila jako základ naší ekonomické prosperity a zdůraznila, že stejně nemáme alternativu. Vystoupení z EU je podle ní nerealistické, na čemž se shodla s Pekarovou Adamovou. „Všichni, kdo nás chtějí vyvést, by měli poctivě říct, jaké důsledky by to pro nás mělo.“

Maláčová řekla, že by se měl zlepšit příslib prosperity, se kterým jsme do EU vstupovali.

Nerušil se naopak rozhodně jako „euroobčan“ necítí. EU je podle něj politický projekt s demokratickým deficitem. Hynek uvedl, že se v první řadě cítí Čechem a vše, co dělá, chce dělat ve prospěch občanů České republiky. Evropská unie podle něj má dobrou myšlenku, ale špatně prováděná.

„Je problematické, že nám toho tady patří dost málo. Řada podniků je v zahraničních rukou. Můj osobní názor by byl vystoupení z EU s tím, že by to muselo být připraveno, aby nedošlo k problémům jako v Británii,“ informovala Semelová. Nerušil souhlasí s tím, že by občané měli mít právo na referendum o vystoupení.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com