Praha dala čestné občanství disidentce Daně Němcové

blesk.cz

Čestné občanství hlavního města dnes převzala disidentka a jedna z prvních signatářek Charty 77 Dana Němcová. Nejvyšší osobní vyznamenání udílené hlavním městem Němcové v Brožíkově sále Staroměstské radnice předal náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN). Němcová byla oceněna za mimořádné činy spojené s osobním hrdinstvím v protikomunistickém odboji.

Nová pražská čestná občanka ve své děkovné řeči připomněla hrdinství dalších osob, kteří se zapojovali do protikomunistického odboje, a vyjádřila přání, aby se lidé a mladí podíleli mimo jiné na tom, aby Praha byla přátelská.

Němcová patří k předním českým katolickým intelektuálům. Společně s manželem Jiřím Němcem byli jedněmi z iniciátorů Charty 77. Kvůli disidentské činnosti byla Němcová sledována a vyslýchána Státní bezpečností. V roce 1979 strávila půl roku ve vazbě a následně byla odsouzena k tříletému trestu s podmíněným odkladem na pět let. Ve vězení byla také v roce 1989, kdy působila jako mluvčí Charty 77. V roce 1978 Němcová spoluzaložila Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), tedy organizaci, která pomáhala obětem komunistického bezpráví. Po roce 1989 se Němcová krátce zapojila do politiky a stala se poslankyní Federálního shromáždění. Po smrti manželky prvního polistopadového prezidenta Václava Havla Olgy převzala Němcová vedení Výboru dobré vůle. Angažovala se také při pomoci uprchlíkům z válek v Jugoslávii v 90. letech.

Němcová již získala i mnohá další významná ocenění. Je držitelkou například Medaile Za zásluhy 1. stupně od prezidenta Havla, Ceny paměti národa a Ceny Arnošta Lustiga. V roce 2010 jí udělila čestné občanství městské části Praha 2. V roce 2013 obdržela osvědčení o účasti ve třetím odboji.

Architekt Martin Rajniš převzal stříbrnou medaili hlavního města. Vedení města mu ocenění udělilo za významné celoživotní dílo v oblasti architektury spjaté s Prahou. Rajniš je autorem řady českých dřevěných rozhleden včetně Doubravky na Černém Mostě a podílel se na projektu a stavbě obchodního domu Máj na Národní třídě. Bronzovou medailí představitelé metropole ocenili za významné celoživotní dílo v oblasti hudby sbormistry Vladislava a Zdenu Součkovy, jejichž profesní dráha je mimo jiné spjata s dětským pěveckým sborem Radost.

  Primátorem Prahy je Bohuslav Svoboda (ODS), nahradil Zdeňka Hřiba (Piráti)

Praha oceňuje své významné obyvatele několika způsoby. Nejvyšším osobním vyznamenáním udíleným hlavním městem je čestné občanství. Od roku 1990 ho metropole udělila mimo jiné Jaroslavu Foglarovi, Zdeňku Svěrákovi, Jiřímu Bělohlávkovi, Jiřímu Suchému, Daně Zátopkové nebo Miloši Formanovi.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com