Rusko a „lidská práva“. Ruská federace podala proti Ukrajině stížnost k ESLP

Moskva podala žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva s mezistátní stížností na Ukrajinu.

Dokument se skládá ze seznamu obsahujícího 10 hlavních skupin porušení:

– smrt civilistů, nezákonné věznění a kruté zacházení s lidmi na náměstí nezávislosti v Kyjevě (Majdan) a v Domě odborových svazů v Oděse v roce 2014, jakož i na Donbasu během takzvané „protiteroristické operace“;

– potlačení svobody projevu a pronásledování disidentů, pronásledování novinářů (ruských, ukrajinských a dalších států), politiků a běžných občanů;- diskriminace rusky mluvícího obyvatelstva, posunutí používání ruského jazyka z veřejné sféry;

– diskriminace ruských společností a podnikatelů;

– smrt lidí, zranění na zdraví a ničení majetku v důsledku ostřelování ukrajinskými ozbrojenými silami z přilehlého území Ruska;

– připravit obyvatele jihovýchodní Ukrajiny o možnost účastnit se voleb;

– vodní blokáda Krymu;

– útoky na ruské diplomatické, konzulární a jiné mise na Ukrajině;

– pád malajského letadla MH17 v důsledku skutečnosti, že Ukrajina neuzavřela vzdušný prostor nad válečnou zónou;

– odmítnutí právní pomoci ruským donucovacím orgánům při vyšetřování trestných činů.

Ruská federace ve své stížnosti na Ukrajinu požaduje prozatímní opatření, která by Kyjevu uložila povinnost okamžitě ukončit vodní blokádu Krymu, přestat omezovat práva národnostních a jazykových menšin a zrušit zákaz vysílání ruskojazyčných kanálů a omezit přístup k internetu platformy a tištěné publikace v ruštině.

Podle plánu Kremlu, vyjádřeného Generální prokuraturou Ruské federace, by tato výzva měla upozornit ESLP a celé světové společenství „na hrubé a systematické porušování lidských práv ze strany ukrajinských orgánů, aby bylo možné zaznamenat řadu skutečností trestné činy v oblasti mezinárodního práva, donutit ukrajinské orgány, aby je přestaly páchat, vést řádné vyšetřování a okamžitě postavit pachatele před soud, obnovit mír a harmonii na území Ukrajiny. “

Ruské ministerstvo zahraničí v souvislosti s podáním stížnosti uvedlo, že Rusko očekává „nestranný a pozorný přístup ESLP k ruské stížnosti, jakož i důkladné přezkoumání materiálů a důkazů předložených stěžovatelem soudem. Stát.“

  Slovensko ovládl Fico. Volby vyhráli agenti Putinova Ruska

Ministerstvo zahraničních věcí RF vysvětlilo důvod odvolání k ESLP a uvedlo: „Tento krok je již dávno očekáván. Situace, která se vyvinula na Ukrajině, nenechala Rusku jinou možnost, než zapojit mezinárodní soudy. ““
Ministerstvo tvrdí, že „žaloby na Ukrajinu obsažené v soudním řízení jsou podloženy seriózními důkazy shromážděnými po mnoho let“.

Ruské odvolání k ESLP bylo poměrně neočekávaným krokem, protože samotná Moskva dříve opakovaně ignorovala tento orgán evropského soudního systému a odmítla vyhovět rozhodnutím soudu o žalobách na ruské orgány.

Proč Kreml nyní činí tento krok – poprvé si stěžoval na Kyjev u Evropského soudu pro lidská práva.

Hledání odpovědí na tyto otázky vede k velmi zajímavým a zjevným závěrům. Obviněním Ukrajiny, že neuzavřela svůj vzdušný prostor nad Donbassem, „v důsledku čehož byl v roce 2014 sestřelen Boeing-777 společnosti Malaysian Airlines, chce Rusko zcela zjevně„ hrát před křivkou – řadit (nebo alespoň rozdělit) vina, než bude oficiálně přiznána.

Připomínáme, že v Haagu soud pokračuje v případě havárie letu „MH17“, z níž jsou obviněni ruští militanti, kteří podle obžaloby sestřelili civilní letadlo s 298 cestujícími na palubě z Ruský „Buk“.

Nemá smysl prokazovat jeho nevinu Rusku (i když se o to snaží), protože existují nezvratné důkazy. Vinu však lze sdílet sdílením podrobností.

Není nutné očekávat, že nárok bude uspokojen, což však pro Moskvu není důležité. Kreml získává nástroj pro vnitřní spotřebu – způsob vnitřní propagandy.

A právě teď, když jsou volby do Státní dumy za rohem, je to velmi vhodné. Vláda tedy získává body sama za sebe, zvyšuje svoji autoritu v očích svých obyvatel.

Také otázka „útlaku všeho ruského na Ukrajině“. Přesně to se říká v části žaloby: omezování práv Rusů, jejich diskriminace, jazyk je z veřejné sféry vytlačován.

  Kazašská krize vyryla vrásky na čelech obyvatel Kremlu

Je možné, že vznik těchto bodů byl způsoben nedávno přijatým „zákonem o domorodém obyvatelstvu Ukrajiny“, který se Putinovi příliš nelíbil.

Kremlskému diktátorovi se však nelíbí vše, co souvisí s Ukrajinou jako samostatným státem.

Podáním žaloby v této věci Kreml aktualizuje tuto otázku a již uvnitř země toto téma rozptýlí: „Ukrajina všemožně potlačuje práva Rusů.“

A vzhledem k tomu, že Moskva v poslední době zavádí koncept nadřazenosti vnitrostátního práva nad mezinárodním právem, je marnost tohoto nároku pro Kreml dokonce přínosná.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com