Vláda zváží uložení pracovní povinnosti ambulantním lékařům

irozhlas.cz

Vláda zváží kvůli epidemii covidu uložení pracovní povinnosti ambulantnímu personálu. Pomáhal by v nemocnicích, řekl novinářům po dnešním jednání krizového štábu vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Uvedl, že podobně jako v Pardubickém kraji může být kapacita nemocnic naplněna i v dalších regionech. Ukazuje se přitom, že problém není v počtu přístrojů či lůžek, ale v množství personálu, dodal. Předpokládá, že věcí se bude vláda zabývat na nejbližším zasedání, zřejmě do konce týdne, nejpozději v pondělí.

Pardubický kraj požádal podle hejtmana Martina Netolického (3PK/ČSSD) ministerstvo zdravotnictví o prověření možnosti povolat ambulantní specialisty na pomoc do krajských nemocnic 23. února. Podle dřívějšího vyjádření lékařů z ambulancí většina z nich nemá zkušenost s prací na jednotkách intenzivní péče. Mezi ambulantními specialisty jsou také asi dvě pětiny starší 60 let a mnozí zatím nebyli očkováni proti covidu-19.

Podle Hamáčka by ambulantní personál mohl pomáhat mimo intenzivní péče. Bez něj není možné v Pardubickém kraji vytvořit další kapacity navíc. „Se současným stavem personálu už nejsme schopni žádné kapacity navíc vytvářet,“ uvedl k situaci v Pardubickém kraji.

V českých nemocnicích je s covidem-19 přes 8100 lidí, což je dosud nejvíc. Úterní čísla ukazují 8162 hospitalizovaných, pondělní po revizi dokonce 8234. Dosavadní rekord byl 8155 covidových pacientů ze začátku listopadu. Dál přibývá i těžkých případů, maximum se v úterý posunulo na 1661 pacientů. Je to o sto víc než v neděli a o šest víc než v pondělí. V úterý v Česku přibylo 16.642 případů covidu. Odborníci podle Hamáčka předpokládají, že dnes by mohl počet nově diagnostikovaných atakovat 20.000.

Stát už v dřívějších fázích epidemie covidu povolal dvakrát na pomoc vyhlášením pracovní povinnosti studenty medicíny a ošetřovatelství. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) jejich znovupovolání zmínil jako jednu z možností, které ministerstvo zdravotnictví zvažuje pro případ dalšího zhoršování epidemie koronaviru a nárůstu zátěže nemocnic, v polovině února. Vedle toho ministr jmenoval zapojení specializovaných nemocnic, které se dosud na léčbě pacientů s covidem-19 nepodílely, pracovní povinnost zdravotníků z ambulantního sektoru nebo zřizování takzvaných pracovišť neodkladné pomoci, která se využívají při hromadných neštěstích.

  V Praze protestovali zemědělci, ministr a premiér v tom vidí politiku

Děkani lékařských fakult v druhé polovině února odmítli případné obnovení pracovní povinnosti mediků. Pomáhat v nemocnicích zatížených pacienty s covidem-19 mohou podle děkanů i studenti z jiných fakult než lékařských. Připomněli své prohlášení z počátku ledna, v němž vyjádřili ochotu rozšířit dobrovolnou pomoc v případě mimořádné krize a uvítali příslib Blatného, že studentům zapojeným do dobrovolné pomoci se nebude přikazovat pracovní povinnost.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com