Zemanův projev k Vrběticím byl proti zájmům Česka, myslí si podle průzkumu polovina Čechů

tn.nova.cz

Téměř polovina lidí v Česku podle průzkumu věří vládě a bezpečnostním složkám, že za výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích byli ruští agenti, opak si myslí pětina. S vyhoštěním pracovníků ruské ambasády souhlasí víc než polovina lidí. Podle poloviny Čechů byl projev prezidenta Miloše Zemana ke kauze Vrbětice proti zájmům ČR. Ukázal to květnový průzkum agentury Data Collect, jehož výsledky zveřejnila v pátek Česká televize.

Vzájemné vyhošťování a omezování počtu pracovníků ambasád v Praze a Moskvě je vyústěním zjištění českých vyšetřovatelů, že do dvou výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Rusko obvinění odmítá.

Zeman ve svém dubnovém televizním projevu i v dalších veřejných vystoupeních mluvil o více vyšetřovacích verzích případu, na což pak poukazovala ruská média a představitelé Ruska. Premiér Andrej Babiš (ANO) i další představitelé státu informace o více vyšetřovacích verzích popřeli.

Vládě a bezpečnostním složkám věří, že za explozemi ve Vrběticích stáli ruští agenti, 45 procent lidí. Nevěří tomu 20 procent, 35 procent neví, vyplývá z průzkumu, v němž se Data Collect dotazovala 1200 lidí. S následným vyhoštěním pracovníků ruské ambasády v Praze souhlasí 54 procent, nesouhlasí 20 procent, názor nemělo 27 procent dotázaných.

Reakce na projev

Proti zájmům České republiky byl Zemanův projev k Vrběticím podle 50 procent účastníků průzkumu, nemyslí si to 38 procent. Za státnický a odpovídající situaci projev označila čtvrtina lidí, opačně se vyjádřilo víc než 60 procent.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pátek oznámil, že v pondělí vládě předloží návrh postupu, jak odškodnit obyvatele v okolí Vrbětic. Jeden sklad v muničním areálu explodoval v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Oba si pronajímala soukromá firma. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Kvůli explozím a zásahu složek integrovaného záchranného systému, který ve vrbětickém areálu skončil až loni, nemohli majitelé hospodařit na stovkách hektarů pozemků.

  Novým kandidátem STAN na ministra průmyslu je investor Jozef Síkela

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com