Učitelé přijdou o exkluzivitu zaměstnanců ruské ambasády, chtějí-li zůstat

 idnes.cz

Podle ministerstva zahraničí je nutné, aby učitelé a další personál střední školy při ruském velvyslanectví v Praze zažádali o pobytové tituly a řádně pracovali na území Česka, jako je tomu v případě všech mezinárodních škol. Resort při vyřizování pobytových nabídl součinnost, podle ruské strany ale hrozí škole uzavření.

Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij se v úterý sešel s kancléřem prezidenta Miloše Zemana Vratislavem Mynářem. Žádal o pomoc s pobytovými povoleními pro zaměstnance střední školy, kterých se dotkne ohlášené vyhoštění z ČR do konce května.

Diplomatická roztržka ČR a Ruska je vyústěním zjištění českých vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

„Česká republika neuzavírá a neusiluje o uzavření Střední školy při velvyslanectví Ruské federace v Praze. Tato škola působí v režimu takzvané zahraniční školy, které bylo povoleno plnění povinné školní docházky podle platných právních předpisů ČR,“ uvedlo ministerstvo.

Školu velvyslanectví otevřelo i pro žáky mimo okruh rodin členů ruské diplomatické mise. „Za této situace není možné, aby učitelé byli akreditovaným personálem podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Je třeba, aby si jednotliví učitelé a další personál školy zažádali o pobytové tituly a řádně pracovali na území České republiky, jako je tomu v případě všech mezinárodních škol na území České republiky,“ uvedl úřad.

Podle Zmejevského početní omezení dopadne i na pedagogický a technický personál školy, které tak hrozí uzavření. Ministrům zahraničí a prezidentům obou zemí již postoupil petici za záchranu školy podepsanou více než 220 absolventy a rodiči nynějších studentů, uvedl v úterý Hrad.

Žádost o pomoc se týká pobytových povolení podle zákona o pobytu cizinců na území ČR. Hrad upozornil, že v takovém případě by se nejednalo o vynětí z početních limitů na základě úmluvy o diplomatických stycích, podle které ČR při vyhoštění postupovala.

  Reprodukční číslo stouplo na 1,2, vyšší bylo naposledy na konci února

Část personálu ruské ambasády odletěla v dubnu, další opustí Česko v sobotu a v pondělí.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com