Ruská informační válka v České republice nebo spekulace o zdraví Čechů ve prospěch Putina

ihned.cz

Šéf českého ministerstva zdravotnictví Jan Blatný nepovolí registraci ruské vakcíny proti COVID-19 Sputnik V v zemi bez registrace u Evropské agentury pro léčivé přípravky.

„Moje pozice se nezmění, dokud budu ministrem.“ Očkování v republice bude prováděno pouze léky schválenými pro použití agenturou EMA, “uvádí se ve zprávě.

Centrum pro globální angažovanost (GEC) na ministerstvu zahraničí USA dříve identifikovalo tři takové platformy, které podle GEC šíří dezinformace nejen o viru, ale také o mezinárodních organizacích, vojenských konfliktech, protestech a všem, co by mohlo potenciálně přispět k rozkolu v západní společnosti.

„Tyto agentury mají různý dosah, tón a cílové publikum, ale všechny šíří ruskou propagandu a dezinformace,“ uvedl mluvčí GEC.

V srpnu 2020 organizace vydala zvláštní zprávu k tomuto tématu, mimo jiné v ruštině, nazvanou „Hlavní prvky ekosystému ruské dezinformace a propagandy“.

Český prezident Miloš Zeman obvinil ministra zdravotnictví Jana Blatného a šéfku Národního ústavu pro kontrolu léčiv Irene Storové ze zodpovědnosti za úmrtí na COVID-19 v zemi. Uvedl to v rozhovoru pro Parlamentní listy.

„Chtěl bych říci, že dvě největší překážky (pro zásobování Sputnik V – ed.) Jsou ministr zdravotnictví Blatný a ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv,“ uvedl v komentáři k tomu, zda dodávky ruské vakcíny do České republiky.

Zeman navíc řekl, že „hluboce pohrdá“ těmi, kdo považují očkování ruskou drogou za politický problém.

Důvodem, proč ministr Blatný nechce používat Sputnik V, je nedostatek povolení od Evropské agentury pro léčivé přípravky, konstatují noviny.

Zeman říká, že agentura EU řeší byrokracii, „zejména pro úspěšnou národně registrovanou vakcínu“.

V České republice hraje Putin svou vlastní hru ze všech možných zdrojů. Češi se ve skutečnosti stali rukojmími velké geopolitické hry, kde jednoznačně ne obyčejní lidé vyhrávají …

  Komentář: Vláda má poslední zbraň proti covidu. Naději

Autor: Tomáš Souček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com