BBC: Rusko zvažuje, že bude za ropu a plyn přijímat platby v bitcoinech

irozhlas.cz

Rusko zvažuje, že bude za ropu a plyn od takzvaných přátelských zemí přijímat platby v bitcoinech nebo v jejich lokálních měnách. S odkazem na poslance Pavla Zavalného o tom na svém webu píše BBC. Ruský prezident Vladimir Putin tento týden řekl, že od zemí, které Rusko považuje za nikoli přátelské, tedy těch, které na něj uvalily sankce za jeho vpád na Ukrajinu, bude požadovat platby už ne v eurech nebo v dolarech, ale pouze v rublech.

Zavalnyj, který stojí v čele energetického výboru ruské Státní dumy, ve čtvrtek uvedl, že země hledá alternativní způsoby, jak získat platby za export energií. Řekl, že Čína a Turecko patří mezi „přátelské“ země, které „se nezapojily do sankčního tlaku“.

„Dlouho jsme Číně navrhovali, aby přešla na platby v národních měnách – rublech a jüanech,“ řekl Zavalnyj. „S Tureckem to budou liry a ruble,“ připojil a dodal, že by Rusko s těmito zeměmi mohlo obchodovat i v bitcoinech.

Podle analytiků Rusko může mít z přijímání populární kryptoměny i přes jistá rizika prospěch. „Rusko velmi rychle začíná pociťovat dopad bezprecedentních sankcí,“ řekl analytik David Broadstock z institutu Energy Studies v Singapuru. „Je potřeba podpořit ekonomiku a bitcoin je v mnoha ohledech vnímán jako aktivum s vysokým růstem.“ Poznamenal však, že bitcoin má velké výkyvy – zatímco dolar se vůči euru letos obchoduje v rozmezí pěti procent, tak bitcoin měl ve stejném období výkyvy o 30 procent.

Případné přijímání bitcoinu je podle BBC potřeba chápat jako snahu Ruska o posílení rublu, který letos ztratil více než 20 procent své hodnoty kvůli sankcím, které na zemi uvalily Evropa, Spojené státy a Británie po invazi na Ukrajinu. Obyvatelům se kvůli slabému rublu zvýšily životní náklady, protože prodražily dovoz. Rusko však stále zůstává největším světovým vývozcem zemního plynu a druhým největším dodavatelem ropy.

  S&P zhoršila úvěrový rating Maďarska o jeden stupeň na BBB-

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com