Vláda schválila návrh smlouvy mezi Českem a Vatikánem

Vláda dnes schválila návrh smlouvy mezi Českem a Vatikánem. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (dříve Piráti). Smlouva podle něj nijak neupravuje majetkové poměry státu ke katolické církvi a je potvrzením vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Vatikánem.

Dohoda chrání svobodu vyznání občanů a právně ukotvuje například duchovní služby v sociálních a zdravotnických zařízeních nebo ve vězeních a v armádě, uvedl šéf diplomacie. „V konečném důsledku smlouva chrání nejenom zájmy katolické církve, ale všech ostatních církví a náboženství, která lidé praktikují na území Česka,“ dodal.

Vláda má uzavření smlouvy ve svém programovém prohlášení. „Budeme rozvíjet dialog se Svatým stolcem, podnikneme kroky ke sjednání nové smluvní úpravy vzájemných vztahů a zasadíme se o její ratifikaci,“ píše se v něm.

Česko je jednou z posledních evropských zemí, která nemá vztahy s centrem katolického světa upravené dohodou. Parlament smlouvu v roce 2003 neschválil, protože mu připadalo, že je nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví.

Znění smlouvy bude podle Lipavského dostupné veřejnosti po jejím podpisu, který je v plánu ve čtvrtek 24. října. Dohodu podepíše za českou stranu premiér Petr Fiala (ODS). Pokud smlouvu následně odsouhlasí Parlament a ratifikuje prezident, Česko se zařadí po bok 64 států včetně 25 evropských, které mají obdobnou smlouvu.

Otázku podle Lipavského vzbuzovalo ustanovení ohledně zpovědního tajemství, přičemž ministr zdůraznil, že smlouva nezakládá v tomto ohledu nic nového.

Podle informací ČTK má dokument 16 článků, jeden z nich zakotvuje právě ochranu zpovědního a obdobného tajemství. Smlouva také například zakotvuje možnost uzavřít manželství formou církevního sňatku, právo zřizovat církevní právnické osoby či vyzdvihuje význam spolupráce státu a církve při ochraně kulturního dědictví. Reflektuje také možnost státních orgánů uzavírat s církvemi a náboženskými společnostmi dohody o duchovní službě ve veřejných institucích.

  Účastníci schůzky u Zemana v nemocnici bez respirátorů dostali pokutu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com