Škody po bouřích budou desítky až stovky milionů, odhaduje policie

novinky.cz

Bouřky na jižní Moravě zničily podle policie stovky domů, škoda bude odhadem desítky až stovky milionů korun. ČTK to řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Jde o hrubé odhady. V postižených obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zasahují stovky policistů i hasičů.

Policistů podle Švába nyní v místě je asi 350. Mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška uvedl, že aktuálně zapojených hasičů je asi 200 a dalších asi 500 dobrovolných hasičů.

Pojišťovny počítají s okamžitými výplatami záloh klientům postiženým bouřkami

Pojišťovny ustanovily kvůli silným čtvrtečním bouřkám speciální krizové štáby a posilují týmy likvidátorů. Počítají s okamžitou výplatou záloh poškozeným klientům, uvedla dnes Česká asociace pojišťoven (ČAP) v tiskové zprávě.

Při pomoci klientům u katastrofických škod nastupují pravidla zrychlené likvidace, uvedla asociace. „Počítáme s okamžitými výplatami záloh všem postiženým klientům, z nichž někteří doslova přišli o všechno,“ ujistila.

Pojišťovny podle ČAP aktivují a posilují mobilní týmy likvidátorů a všechny zaměstnance, kteří mohou pomoci. Lidé poškození bouřkami ale nemusí na příjezd likvidátorů čekat, a mohou začít odklízet škody rovnou. Je ale třeba, aby předtím pořídili alespoň základní dokumentaci rozsahu škod prostřednictvím fotografií nebo videa.

Lidé se podle asociace nemusí obávat, že by škody způsobené tornádem pojišťovny neproplácely. Škody způsobené tornádem jsou připraveny plně hradit, a to z pojistek pokrývajících škody z přírodních katastrof způsobených silným větrem. „Škody po tornádu jsou tedy zcela likvidní,“ upozornila ČAP.

Generali Česká pojišťovna škody na Hodonínsku a Břeclavsku v tuto chvíli odhaduje na stovky milionů korun. „Tak jako u podobně dramatických situací klienti hlásí škody se zpožděním několika dní, protože jejich aktuální životní situace vyžaduje vyřešit naléhavější momenty,“ řekl ČTK mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Autor: ČTK

  Babiš bude jednat s lídry opozice o prodloužení nouzového stavu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com