Fiala: Nesmí se zapomenout, kdo je na Blízkém východě agresorem a kdo obětí

Názory ve světě na konflikt na Blízkém východě se různí. Nesmí se ale zapomenout na to, kdo je agresorem a kdo obětí. V projevu při dnešním setkání se zástupci diplomatických misí v Česku to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Česko podporuje Izrael ve válce s teroristickým hnutím Hamás. Ministerský předseda také uvedl, že ČR nadále poskytuje Ukrajině obranné prostředky a spolupracuje se zeměmi, které činí totéž.

Kromě bezpečnostních otázek se podle Fialy Česko zaměřuje i na rozvoj obchodní spolupráce. „Měli jsme rekordní počet obchodních misí na mnoha úrovních až po ministry a premiéra,“ poznamenal. Sám se soustředil na vztahy s regiony mimo transatlantickou oblast. „Měli jsme dvě důležité cesty do Asie a Afriky. Výsledkem byly konkrétní dohody,“ řekl Fiala.

Česko také pokračuje v podpoře jaderné energetiky, může vyřešit mnoho současných výzev, řekl Fiala. Země je podle něj hrdým členem mezinárodní jaderné aliance. „Zavázala se trojnásobně zvýšit instalovaný jaderný výkon do roku 2050,“ podotkl.

Podle premiéra se také zlepšuje stav české ekonomiky. „Například otevíráme dveře zahraničním pracovníkům, o které je velký zájem,“ řekl. Loňská hospodářská recese byla dočasným problémem, v únoru by inflace měla klesnout pod tři procenta, míní.

„Mezinárodní spolupráce a budování důvěry je klíčové pro naši bezpečnost a prosperitu. Tím více v nestabilních časech,“ uzavřel svůj projev premiér. Dnešní akce se zúčastnili i například ministři zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Se zahraničními diplomaty se Fiala setkal také v květnu 2022, zhruba tři měsíce po ruské invazi na Ukrajinu. Vyzdvihl tehdy důležitost společné pomoci Ukrajině i začlenění uprchlíků nejen do české společnosti, diplomatům také představil pět prioritních okruhů pro předsednictví v Radě Evropské unie, kterého se Česko ujalo v červenci 2022.

  V lovosické chemičce došlo v noci k výbuchu. Požár už je pod kontrolou, zranili se tři zaměstnanci

Pravidelně se s diplomatickým sborem setkává také prezident. Petr Pavel loni v předvečer státního svátku 28. října k zahraničním velvyslancům hovořil mimo jiné o válce na Ukrajině, kde je podle něj porušováno mezinárodní právo a Rusko útočí na nevinné lidi. Zmínil také konflikt na Blízkém východě. Terorismus nemá v naší společnosti místo, nelze nijak ospravedlnit hrozné činy radikálního hnutí Hamás v Izraeli, řekl tehdy na akci Pavel.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com