Švédská mafie mění obytné čtvrti v bitevní pole. Výbuchy se v posledních dnech ozývají i na dobrých adresách

I když jsou Švédové za léta, kdy v zemi probíhá otevřená válka mezi zločineckými gangy, už na ledacos zvyklí, série explozí z posledních devíti dnů spoustu z nich vyděsila. K výbuchům totiž dochází i na takzvaných dobrých adresách.

Minimálně čtyři případy z oblasti Stockholmu a Gävle jsou jako přes kopírák a podle informací veřejnoprávní televize SVT je zřejmé, že terčem útoků měli být lidé spojení s organizovaným zločinem, konkrétně se sítí Foxtrot. Novou vlnu násilí, při které zatím nikdo nebyl zraněn, zahájil výbuch ve vilové čtvrti v Sandvikenu minulý týden v pondělí asi hodinu po půlnoci.

Na uvedené adrese žijí příbuzní muže podezřelého z trestného činu nedovoleného ozbrojování a přípravy vraždy. Jeho napojení na gang potvrdila státní zástupkyně Sandra Johanssonová, která případ vyšetřuje. I osoby, proti nimž byly pravděpodobně namířeny další útoky, mají podobnou kriminální minulost. V zasažených domech jsou přitom k pobytu většinou hlášeni jejich příbuzní.

Jako v druhém případě z minulého pátku, kdy to ve dvě ráno bouchlo v bytovém domě v Sundbybergu u Stockholmu. Detonace měla takovou sílu, že byla slyšet i v několika čtvrtích hlavního města. Obyvatel nedalekého domu uvedl, že se probudil, když se mu roztřásla postel. Sedmaosmdesátileté Gudrun ze sousedství, která si doteď pochvalovala, jak se jí ve čtvrti dobře žije, zase výbuch zničil balkonové okno.

Útok byl zřejmě namířen proti muži, který údajně pro šéfa Foxtrotu vyráběl bomby a sehrál ústřední roli v podzimní vlně násilí. Rovněž na adrese v Gävle, kde k explozi došlo v neděli brzy ráno, je registrován příbuzný kriminálníka. Ten měl v listopadu 2022 přejít do Foxtrotu z konkurenčního gangu, což rozpoutalo spirálu násilí. Podle policie bylo výbušné zařízení umístěno u vstupu na schodiště.

V noci na pondělí vybuchla nálož ve vchodu obytného domu v Haninge u Stockholmu. Na této adrese je rovněž zapsán příbuzný osoby spojené s Foxtrotem. Ta je nyní ve vazbě mimo jiné kvůli podezření z podněcování k vraždě. Soused SVT popsal, že se probudil hrůzou a strachem o život svých dětí. Po této události podle svých slov zvažují, zda nepřestěhují nábytek v dětském pokoji, aby postele nestály blízko okna.

  V Tel Avivu se střetly skupiny migrantů z Eritreje, útočí i na policisty

Poslední bomba explodovala v úterý krátce po čtvrté ráno v obytné čtvrti ve Strängnäs. Z okolních domů bylo evakuováno asi 20 lidí. „Není to něco, co bychom v této fázi mohli komentovat, ale ani to není něco, co vylučujeme,“ řekla policejní mluvčí Angelica Forsbergová k možným souvislostem s případem Foxtrot.

„Spousta lidí je vyděšená. Dostali kávu a snídani, na místě máme zaměstnance krizové podpory,“ uvedl Patrik Jarenius, šéf bezpečnosti v Strängnäs. Evakuovaní našli útočiště v tamní školce. „Myslela jsem si, že je to dobrá čtvrť a bezpečné místo. Děti tu vždycky běhaly kolem…“ reagovala na událost mladá obyvatelka čtvrti My Källbäcková.

K případu se na instagramu vyjádřil i premiér Ulf Kristersson, který se v obci narodil. „Myslím na všechny obyvatele, kteří byli nuceni opustit své domovy, někteří museli vylézt oknem. Doufám, že se brzy budete moci vrátit domů.“

Síť Foxtrot se zformovala zhruba před pěti lety, má základnu v Uppsale a v okolí Stockholmu. Etablovala se jako hlavní distributor narkotik v zemi, což vedlo k násilnostem a eskalovalo konflikty s jinými obdobnými skupinami. Foxtrot je spojován s množstvím závažných násilných trestných činů včetně vražd, střelby a výbuchů.

Hlavou organizace je sedmatřicetiletý Rawa Majid s přezdívkou Kurdská liška. Jeho rodiče pocházejí z Iráku. Sám se narodil v Íránu a vyrostl ve švédské Uppsale. V roce 2018 se přestěhoval do Turecka. O dva roky později si koupil turecké občanství. Od roku 2020 je také mezinárodně hledanou osobou. V září 2023 se objevily zprávy o rozkolu uvnitř sítě, což vedlo k řadě vražd.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com