Ruské vzdušné útoky na Ukrajinu pokračují, vyžádaly si 26 obětí

Ruské vzdušné útoky na Ukrajinu, označené dnes za největší od začátku války, pokračují. Úřady oznámily další raněné civilisty z města Smila v Čerkaské oblasti, které zřejmě zasáhly střely odpálené z ruských bombardérů. Počet obětí dnešních náletů stoupá také s odkrýváním ruin a vyprošťováním mrtvých těl z trosek po celé zemi. Prezidentská kancelář informovala o 26 obětech a více než 120 raněných. Zprávy z regionů však už mezitím naznačují, že mrtvých je nejméně 31, napsala agentura Reuters. Ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko večer potvrdil tři desítky mrtvých a více než 160 raněných.

Ukrajina spolu s třemi desítkami dalších států požádala o naléhavé svolání Rady bezpečnosti OSN, aby se zabývala ruským útokem, který si vyžádal četné oběti, uvedl šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

„Raketa zasáhla obytnou čtvrť. Máme teď šest raněných,“ uvedl šéf oblastní správy Ihor Taburec podle serveru RBK-Ukrajina o situaci ve městě Smila, kde ruské střely poškodily 12 domů. Na místě zasahují všechny složky záchranného systému. Zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kuleba podle portálu upřesnil, jeden ze zraněných je ve vážném stavu. Ještě před útokem ukrajinské ozbrojené síly podle agentury Unian varovaly, že z ruských bombardérů Tu-22M3 byly odpáleny střely s plochou dráhou letu, které letí ve směru na Čerkaskou oblast.

Ruské síly podle dřívějších informací vypustily na Ukrajinu 158 raket, střel a dronů, z nichž 114 se protivzdušné obraně podle náčelníka generálního štábu Valerije Zalužného podařilo sestřelit. Podle velitele ukrajinského letectva Mykoly Oleščuka šlo o nejmasivnější vzdušný úder od začátku ruské invaze před 674 dny.

„Počet obětí raketového útoku na hlavní město vzrostl již na devět,“ uvedl v sociální síti Telegram náčelník kyjevské vojenské správy Serhij Popko s tím, že pátrání pokračuje. Nálet si vyžádal v hlavním městě tři desítky raněných, napsal server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

„Bylo to děsivé. Přilétající střela hučela a vše se třáslo. Nevěděla jsem, co dělat. Chtěla jsem utéct do krytu. Když jsem vešla do koupelny, zrcadlo sletělo ze zdi,“ vylíčila agentuře Reuters Marija z Kyjeva.

V Záporoží počet obětí ruských raket stoupl na osm, dalších 13 lidí utrpělo zranění, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní úřady. Mezi oběťmi je i učitelka základní školy, dodal deník s odvoláním na vyjádření ministra školství.

Ve Lvovu na západě Ukrajiny přišel při ruském útoku o život známý basketbalista Viktor Kobzystyj, který reprezentoval Ukrajinu na mistrovstvích Evropy v letech 2001 a 2005, v současnosti působil jako trenér, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na lvovskou radnici a šéfa basketbalového svazu.

Koordinátorka OSN pro humanitární pomoc Ukrajině Denise Brownová označila nálety za ukázku strašlivé reality, jaké Ukrajinci čelí. Britský premiér Rishi Sunak sdělil, že ruský prezident Vladimir Putin se nezastaví před ničím. Český ministr zahraničí Jan Lipavský podtrhl, že Česko musí vytrvat v podpoře Ukrajiny.

Ruské ministerstvo obrany po dnešních úderech prohlásilo, že ruské skupinové nálety a jeden masivní nálet v období od 23. prosince do dneška zasáhly všechny určené cíle. Podle ministerstva jsou přitom těmito cíli armádní objekty. O civilních obětech se Moskva nezmínila.

  Slovenská sněmovna vyslovila nedůvěru menšinové vládě Hegera

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 110 střelami, jsou hlášeni mrtví i ranění

Rusko v noci na dnešek a ráno podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu. Invazní armáda vypálila přibližně 110 střel, uvedl na platformě Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Velitel ozbrojených sil Valerij Zalužnyj informoval o 114 zlikvidovaných dronech a střelách z celkových 158. Úřady hlásí oběti a škody v Kyjevě, Dnipru, Charkově, Lvově, Oděse nebo Záporoží. Podle agentury Reuters úřady informují o deseti zabitých a šesti desítkách zraněných. Agentura AP ruský vzdušný úder vyhodnotila jako zřejmě největší během celé invaze.

Rusko dnes na Ukrajinu zaútočilo všemi prostředky: drony, střelami balistickými, s plochou drahou letu i hypersonickými, řekl podle serveru Ukrajinska pravda mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. „Ve skutečnosti letělo všechno… akorát Kalibry nebyly,“ uvedl Ihnat v televizním vysílání s odkazem na ruské střely. Jinak Rusové podle něj použili hypersonické střely Kinžal, střely balistické i ty s plochou drahou letu, protiletadlové střely S-300 upravené k útokům na pozemní cíle i útočné bezpilotní drony Šáhed. Invazní armáda podle Ihnata vypustila na Ukrajinu nejprve drony a poté střely různých typů.

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj na telegramu oznámil, že Rusové vyslali na Ukrajinu celkem 158 zbraní útočících ze vzduchu – kromě různých typů střel také útočné drony. Protivzdušná obrana podle něj zlikvidovala 27 bezpilotních letounů a 87 řízených střel. „Napadeny byly objekty kritické infrastruktury, průmyslové a vojenské objekty. Bohužel jsou mrtví a zranění,“ dodal Zalužnyj.

Ukrajinské úřady informují o obětech, zraněných i škodách. Někde jsou hlášeny škody kvůli pádům trosek sestřelených raket nebo dronů. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal podle agentury Reuters uvedl, že invazní armáda se zaměřila na sociální a kriticky důležitou infrastrukturu.

„Porodnice, vzdělávací instituce, nákupní centrum, vícepodlažní a soukromé budovy, komerční sklady, parkoviště. Kyjev, Lvov, Oděsa, Dnipro, Charkov, Záporoží a další města,“ napsal na telegramu Zelenskyj, podle něhož Rusko použilo téměř všechny typy střel, které má ve svém arzenálu. „Na údery teroristů určitě odpovíme,“ dodal prezident.

V Dněpropetrovské oblasti zemřeli čtyři lidé, oznámil šéf tamní oblastní správy Serhij Lysak podle stanice BBC. „Tragické ráno pro oblast. Nepřítel útočil raketami. Předběžně – zraněno je asi jeden a půl tuctu lidí. Čtyři zahynuli,“ uvedl Lysak na telegramu. V oblastní metropoli Dnipru byla podle úřadů při ruském úderu poškozena mimo jiné porodnice a nákupní centrum, kde vypukl požár.

V Charkově, druhém největším ukrajinském městě, při ruském vzdušném úderu zahynul jeden člověk a dalších osm jich je zraněných, napsala agentura Reuters s odkazem na místní úřady. Podle starosty Ihora Terechova byla při ruských úderech poškozena nemocnice, obytné budovy a průmyslové zařízení.

Šéf Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj informoval o zásahu obytného domu ve Lvově a později informoval o jednom mrtvém a třech raněných. Požár podle něj vypukl v místním lyceu, zřejmě kvůli pádu trosek rakety sestřelené protivzdušnou obranou.

V Kyjevě zahynul jeden člověk, další zhruba dvě desítky jsou zraněny, píše Ukrajinska pravda s odvoláním na místní úřady. Starosta metropole Vitalij Kličko informoval o poškození budovy stanice metra, kterou lidé využívají také jako protiletecký kryt. V metropoli podle médií vzplála vícepodlažní obytná budova a sklad, tamní úřady informovaly o pádu trosek sestřelených raket. Někteří lidé podle nich zůstávají v troskách skladu.

  Rusko přivezlo do Luhanska podezřelé kontejnery označené českou společností. Připravují se provokace?

Z Oděsy na jihu Ukrajiny jsou podle Reuters hlášeni dva mrtví a 15 zraněných. V Záporoží zahynula jedna žena a dalších deset lidí je zraněných, píše server RBK-Ukrajina. Pod troskami podle něj mohou být další lidé.

Rusko na Ukrajinu vpadlo loni 24. února a napadená země pravidelně čelí jeho ostřelování a vzdušným úderům. Ty výrazně zintenzivnily loni na podzim, kdy Moskva zahájila rozsáhlé bombardování ukrajinské infrastruktury a měst, čímž v zimních měsících přerušila dodávky energie, tepla či vody. Kyjev už dříve varoval, že k podobné strategii Moskva přistoupí i tuto zimu.

Ukrajinské úřady v posledních týdnech hlásí ruské útoky pomocí dronů, ale i střel de facto každou noc. Lvov, který leží několik desítek kilometrů od polských hranic, nicméně delší dobu ruské údery nezaznamenal.

Ruské údery ukazují strašlivou realitu na Ukrajině, uvedla OSN

Útoky ruských vojsk, které si dnes na Ukrajině vyžádaly tři desítky mrtvých a více než 100 zraněných, jsou ukázkou strašlivé reality, které tato země čelí. Uvedla to koordinátorka OSN pro humanitární pomoc Ukrajině Denise Brownová. Na masivní bombardování reagovali také americký prezident Joe Biden nebo britský premiér Rishi Sunak, podle nichž je útok důkazem, že ruský prezident Vladimir Putin trvá na zničení nezávislé Ukrajiny.

„Pro ukrajinský lid je to další nepřijatelný příklad strašlivé reality, které čelí,“ uvedla na sociální síti X Brownová. Důrazně přitom odsoudila „vlnu nenávistných útoků na obydlené oblasti Ukrajiny“.

Kvůli novým ruským úderům se večer mimořádně na žádost Ukrajiny a jejích spojenců sešla Rada bezpečnosti OSN, informovala agentura Reuters. Západní spojenci – včetně USA, Británie a Francie – v ní Rusko tvrdě kritizovali. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja tvrdil, že jeho země cílila jen na vojenské cíle. Za oběti podle něj může ukrajinská protivzdušná obrana.

Vystupňování vzdušných útoků předtím odsoudil i generální tajemník OSN António Guterres, uvedl jeho mluvčí Stéphane Dujarric.

Podle ukrajinských činitelů Rusové dnes na Ukrajinu vypustili 158 raket, střel a dronů, z nichž 114 se protivzdušné obraně podle náčelníka generálního štábu Valerije Zalužného podařilo sestřelit. Civilní oběti hlásilo několik regionů, podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je nejméně 30 mrtvých a 150 zraněných.

Podle Bidena čelili Ukrajinci největšímu vzdušnému útoku od loňské ruské invaze. „Je to drsná připomínka pro svět, že po téměř dvou letech této ničivé války zůstává Putinův cíl stejný. Snaží se vymazat Ukrajinu a podrobit si její lid. Musí být zastaven,“ uvedl prezident v prohlášení. Zopakoval v něm výzvu, aby americký Kongres rychle uvolnil dodatečné prostředky na podporu Kyjeva včetně dodávek systémů protivzdušné obrany.

„Tyto rozsáhlé útoky na ukrajinská města ukazují, že Putin se nezastaví před ničím, aby dosáhl svého cíle vymýtit svobodu a demokracii. Nenecháme ho vyhrát,“ reagoval na vývoj Sunak. Vyzval také k podpoře Kyjeva tak dlouho, jak to bude nutné.

  Netanjahu: Izrael v boji s Hamásem nikdo nezastaví, země posílí obranu

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell uvedl, že Rusko „v noci na dnešek zahájilo jeden z největších útoků proti městům a obyvatelstvu“ od zahájení invaze na Ukrajinu. Úder odsoudil jako zbabělý a nevybíravý. „EU stojí na straně Ukrajiny, dokud to bude trvat,“ dodal na sociální síti X.

Francie co nejdůrazněji odsoudila „strategii teroru zaměřenou na zničení ukrajinské civilní infrastruktury“ v návaznosti na poslední vlnu masivních ruských úderů na Ukrajinu. Paříž „bude i nadále podporovat Ukrajinu a poskytovat jí nezbytnou pomoc, aby mohla v úzké koordinaci se svými partnery vykonávat svou legitimní obranu“, dodalo v tiskové zprávě francouzské ministerstvo zahraničí.

Pavel: Nesmíme se stát otupělí vůči nelidskému chování

Nesmíme se stát otupělí vůči nelidskému chování a především nesmíme polevit v podpoře Ukrajiny, uvedl dnes večer na sociální síti X prezident Petr Pavel po dnešních ruských útocích, které si vyžádaly přes dvě desítky mrtvých a více než 100 zraněných. Také podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Česko musí vytrvat v podpoře bránící se Ukrajiny. Napsal to také na sociální síti X. Rusko podle něj nesmí uspět se svou zvrácenou imperialistickou invazí. Na další podporu Západu Ukrajině na síti apeloval také předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

„Dnešní masivní ruské útoky na Ukrajinu si bohužel vyžádaly další nevinné oběti. Nesmíme se stát otupělí vůči nelidskému chování. A především nesmíme polevit v podpoře Ukrajiny,“ poznamenal Pavel.

„Další ruský barbarský útok na Ukrajinu, další důkaz toho, že musíme v podpoře bránící se Ukrajiny vytrvat. Nesmíme dovolit, aby Rusko uspělo se svou zvrácenou imperialistickou invazí,“ uvedl šéf české diplomacie Lipavský.

Ministerstvo zahraničí posléze na síti X uvedlo, že nejde o válku „kdesi daleko“, ale v Evropě. „Rusko se nezdráhá napadat bezbranné obyvatelstvo, mezi poničenými objekty jsou i školy a dětská školka. Česko pevně stojí za Ukrajinou a podpoří potrestání válečných zločinců,“ uvedl úřad.

„Největší letecký útok na Ukrajinu za několik měsíců. Ruští teroristé vraždí, ničí porodnice a útočí záměrně na nákupní centra. Ti, co tvrdí, že se tam jezdí na dovolenou, tam mohou směle odjet. Jedinou odpovědí Západu musí být dodání všeho, co Ukrajina potřebuje. Bez otálení,“ napsal Ženíšek.

Šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) také odsoudil ruské vzdušné útoky proti Ukrajině. „Masivní útoky zasáhly porodnice, školy, nákupní centra i obytné domy. Pokud ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ‚všechny určené objekty byly zasaženy‘, pak jde o důkaz toho, jak zrůdný režim máme před sebou,“ napsal.

Lídři zemí Evropské unie se na nedávném summitu neshodli na podobě revize dlouhodobého unijního rozpočtu na léta 2021 až 2027, která by zohlednila potřebu dlouhodobé podpory Ukrajiny bránící se ruské agresi a další aktuální potřeby. Maďarsko věc blokuje, uskuteční se mimořádný summit 1. února. Lipavský v rozhovoru ČTK minulý týden řekl, že věří v to, že se nalezne shoda.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com