Uniklá data upozornila na přítomnost čínských komunistů v zahraničních institucích

Nebývalý únik dat z Číny – disidenti získali údaje skoro dvou milionů lidí, zřejmě členů vládnoucí komunistické strany. Někteří z nich podle zjištění působili v zahraničních vládách, firmách či bankách. Informace vzbuzuje obavy, jak moc jsou státy i globální společnosti odolné vůči možné špionáži.

Na začátku byl čin disidenta, na konci odhalení těch, které svět znal nanejvýš jako anonymní tváře. „Jedná se zřejmě o největší únik svého druhu na světě. Jde o seznam s detaily skoro dvou milionů členů komunistické strany,“ poznamenala moderátorka Sky News Australia Sharri Marksonová.

Aktivisté prolomili šanghajský web před čtyřmi lety. Přes aplikaci Telegram a mezinárodní politiky se údaje dostaly až k novinářům. Ti je nechali prověřit.

Zahraniční stopa

Databáze obsahuje kromě jmen také pozici ve straně, data narození, čísla občanských průkazů, někdy dokonce i adresy a telefonní čísla. Co ale média zaujalo zdaleka nejvíc, je zahraniční stopa.

Stovky čínských komunistů podle zjištění působily v britských bankách HSBC a Standard Chartered nebo firmách Airbus i Boeing. Nyní zase vyvojáři vakcíny proti covidu – Pfizer a AstraZeneca – zaměstnali 123 zástupců čínských komunistů.

„Od členů čínské komunistické strany hrozí, že mnohem více než běžní občané budou spolupracovat jak s komunistickou stranou, tak i s tajnými službami,“ uvedl sinolog Filip Jirouš z projektu Sinopsis.

Část straníků se prý také dostala do vládních úřadů cizích zemí. Jen v Šanghaji mělo jít o deset různých konzulátů. Spojené státy a Británie teď chtějí prověřit ochranu duševního vlastnictví i citlivých údajů – včetně těch armádních.

Černínský palác: Budeme obezřetnější 

Česká diplomacie zatím informace prověřuje. „Pro české zastupitelské úřady obecně platí, že jsou bezpečnostními službami prověřováni všichni zaměstnanci, kteří na zastupitelských úřadech pracují, a to včetně místních sil,“ poznamenala mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. „Určitě budeme možná ještě více obezřetnější, co se týká čínských zastupitelských úřadů, respektive našich úřadů v Číně,“ dodala.

  Johnson: Požadavky EU by nemohl přijmout žádný britský premiér

Přímé důkazy o špionáži zatím chybí. Jestli vlády i firmy o působení čínských komunistů věděly, teď ale experty zaměstnává nejvíc. Čínská vládnoucí strana je druhou největší na světě, má 92 milionů členů. Vstup ale není pro každého – uspěje jeden uchazeč z deseti. 

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com