Na legislativní úrovni by EU měla uznat Rusko jako státního sponzora terorismu, který je povinen zaplatit Ukrajině reparace za způsobené škody

Ruská federace v průběhu let opakovaně podporovala různé teroristické skupiny a organizace a je také objednatelem a pachatelem značného počtu teroristických činů v mnoha evropských zemích. Podporuje zločinecký režim syrského diktátora Bašára Asada a stojí i za pokusem o atentát na rodinu Skripalových v anglickém Salisbury.

Nejdemonstrativnějším aktem mezinárodního terorismu ze strany Ruska a jím řízených teroristických kvazi-republik „LDNR“ před totální invazí na Ukrajinu bylo sestřelení malajského boeingu letu MH17.

  1. listopadu Okresní soud v Haagu uznal, že Rusko v době sestřelení letadla ovládalo území samozvané „DNR“. Z verdiktu soudu vyplývá, že od poloviny května 2014 Rusko organizovalo výcvik ozbrojenců DLR, poskytovalo jim zbraně, včetně těžkých (systémy protivzdušné obrany Buk), koordinovalo vojenské akce ozbrojenců a provádělo vojenské operace na východní Ukrajině.

Po úplné invazi na Ukrajinu 24. února 2022 Rusko pouze zvýšilo používání teroru jako primárního způsobu vedení války. Projevovalo se masovým mučením, vraždami, znásilňováním, nucenými deportacemi civilního obyvatelstva včetně dětí do Ruska a také rozsáhlými dělostřeleckými a raketovými útoky na civilní infrastrukturu.

Právě v souvislosti s posledními rozsáhlými raketovými útoky Ruska na kritickou infrastrukturu Ukrajiny se znovu objevila otázka uznání Ruska jako státního sponzora terorismu. Řada parlamentů evropských zemí a Parlamentní shromáždění Rady Evropy již uznaly Rusko jako státního sponzora terorismu. Příští týden může stejné rozhodnutí přijmout Evropský parlament.

S uznáním Ruska jako státního sponzora terorismu budou zablokovány účty a majetek všech ruských oficiálních institucí. To pomůže ve věci vybírání reparací od Ruska a podpory sankčního režimu ve vztahu k němu.

Uznání Ruska jako státního sponzora terorismu povede k jeho rychlému ekonomickému vyčerpání a uzavření kanálů pro dodávky zboží dvojího účelu přes třetí země, aby se obnovila technická základna ruské armády. To umožní zahájit konec války Ruska proti Ukrajině a urychlí vítězství celého západního světa nad ruským imperialismem.

  Cílem ruských útoků na Donbase je oblast zničit a vylidnit, řekl Zelenskyj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com