Vinen 298krát. Haagský soud jmenoval pachatele útoku na MH17.

Nizozemsko 17. listopadu dokončilo vyhlášení rozhodnutí v případu, který se vyšetřoval více než osm let.

Zaměstnanci GRU (Hlavní zpravodajské ředitelství) Ruska Girkin (Strelkov), Dubinsky a spolupracovník Charčenko byli haagským soudem shledáni vinnými z havárie letu MH17 a odsouzeni k doživotnímu vězení (v nepřítomnosti).

Boeing-777 společnosti Malaysia Airlines, provozující let MH17 Amsterdam (Nizozemsko) – Kuala Lumpur (Malajsie), byl sestřelen na obloze nad Doněckou oblastí 17. července 2014.

Haagský soud jednoznačně konstatoval, že od května 2014 mělo Rusko celkovou kontrolu nad okupovaným územím Ukrajiny, kde tzv. „DPR“, která má klíčový význam v kontextu postavení agresora před soud.

Úkolem soudu v kauze MH17 je potrestat viníky, k tomu bylo nutné prokázat fakt, že Moskva účinně kontroluje dočasně okupovaná území.

Případ MH17 je mimořádně důležitý také proto, že jde od roku 2014 o první vážný důkaz takové ruské kontroly nad okupovanými územími Doněcké a Luhanské oblasti.

Soudce Steinhouse poznamenal, že systém protivzdušné obrany Buk byl na Ukrajinu přivezen z Ruska a později poslán do první linie. Tam jej použili militanti „DPR“ a „omylem“ zaútočili na civilní let Malaysia Airlines – cílem ozbrojenců mělo být podle soudců vojenské letadlo.

Poté, co byl zločin spáchán, byl Buk převezen zpět do Ruska, aby se zabránilo mezinárodnímu skandálu.

Podle soudu není možné zjistit jednání posádky SAM ani to, kdo přesně dal příkaz k odpálení rakety. Soud má přitom za to, že obžalovaní nebyli jedna skupina, ale souviseli s používáním systému protivzdušné obrany Buk.

Pulatov (v důsledku toho byl soudem zproštěn viny) zorganizoval „koridor“, po kterém se Buk vyvážel, Girkin dával pokyny a vyjednával s „LPR“ a odpovědnými osobami v Moskvě za aktivní účasti Charčenka.

Haagský soud tedy vydal verdikt – Girkin, Dubinsky a Kharchenko byli shledáni vinnými a odsouzeni k doživotnímu vězení (v nepřítomnosti) a jsou povinni zaplatit peněžní odškodnění příbuzným obětí havárie MH17 – 16 milionů EUR.

  Moskva útočí na Evropu. „Poznat Krym“ nebo odejít.

Hendrik Steinhaus při vyhlášení rozsudku poznamenal, že obžalovaní v případu byli „vinni 298krát“. Tolik lidí, občanů 10 zemí, zemřelo v důsledku havárie osobního letadla napadeného ruskými teroristy.

Všechny pokusy Moskvy přesunout odpovědnost na ukrajinskou stranu byly odmítnuty shromážděnými a u soudu předloženými důkazy.

Skutečnost, že Boeing-777 byl sestřelen ruskou střelou Buk, byla uznána i v PACE, čímž byla zcela vyvrácena verze, že střelu provedla ukrajinská stíhačka Su-25 nebo MiG-29 nebo že Buk vypálili ozbrojenci. Síly Ukrajiny z území kontrolovaných Ukrajinou.

Moskva ve snaze zabránit zjištění pravdy v případu MH17 překročila všechny myslitelné i nemyslitelné hranice a zabloudila do zveřejnění upřímně falešných fotografií a dokumentů, což bylo okamžitě dopadeno.

No a verze, že letadlo bylo sestřeleno meteoritem, navržená kremelskou propagandou, se stala vrcholem moskevského šílenství.

Zkouška prokázala omyl všech verzí Ruské federace, jedna po druhé. Jedinou příčinou havárie byl zásah střely Buk.

Je důležité, že ačkoli formálně byla vznesena obvinění proti čtyřem ruským loutkám, z nichž tři byly shledány vinnými – v čele s Girkinem, ve skutečnosti již vyšetřování prokázalo, že za tímto zločinem stojí stát Rusko.

Verdikt vynesený 17. listopadu haagským soudem je pouze první fází.

Všichni ostatní aktéři, kteří se podíleli na útoku na letadlo, jsou velení v Ruské federaci. Jejich činy je také potřeba vyšetřit a pravděpodobně půjde o válečný zločin nebo zločin proti lidskosti.

Haagská prokuratura tvrdí, že vyšetřování pokračuje a na lavici obžalovaných jich bude mnohem více.

Mimochodem, příbuzní obětí mají jasnou představu o tom, co se stalo, nemluví o těch, kteří již byli odsouzeni, ale o Ruské federaci, která by se neměla vyhýbat odpovědnosti.

I když to bude v rámci jiného případu, ale bude to mimo jiné vycházet z rozsudku, který byl vyhlášen 17. listopadu v Schipholu, a z té bezprecedentní řady důkazů shromážděných vyšetřovacím týmem.

  Teror "mírovým" atomem. Jak Moskva ohrožuje svět.

To, co se stalo v roce 2014 na nebi nad Donbasem, bylo zlomem v postoji Evropy a zbytku světa k válce na Ukrajině.

Letadlo sestřelené Rusy, jehož většinu pasažérů tvořili Evropané, ukázalo, jak blízko jsou události na Ukrajině pro evropské občany a jejich státy – až poté se EU rozhodla uvalit na Ruskou federaci ekonomické sankce.

Ti, kteří do 17. července 2014 považovali válku na okraji Evropy za „zahraniční válku“, si uvědomili, že jde o válku proti nim.

„Členové našich rodin se stali prvními neukrajinskými oběťmi války proti Ukrajině, která začala před 8 lety. Válka, která začala na Krymu, pak na Donbasu. Rusko v těch dnech svou roli skrývalo a teprve od února letošního roku přešlo k otevřenému útoku na Ukrajinu. Ale válka trvá už více než 8 let a my to chápeme,“ vysvětlil před soudním jednáním v Haagu Peter Plug zastupující příbuzné obětí letu MH17.

Soudní verdikt o malajsijském boeingu postaví Západ před prokázanou skutečnost, že Rusko je teroristický stát. A kdokoli se může stát náhodnou obětí tohoto teroru – Moskva zabíjí lidi bez ohledu na jejich pas.

A ačkoliv je podle soudce Steinhouse válka na Donbasu nemezinárodním vojenským konfliktem, to, co se tam stalo v létě 2014, dokazuje, že nikdo nemůže být v bezpečí, zatímco Rusko pokračuje v páchání svých zločinů.

První krok byl učiněn – byla podána obžaloba. Ale ať už byl vykonavatelem kdokoli (určitě se musí zodpovídat za dokonalého) a bez ohledu na to, kolik jich je, příjemce je již dlouho znám. Jeho jméno zná velmi dobře celý svět – Putin a jeho režim.

Kreml Forrer, který proměnil Ruskou federaci v teroristickou organizaci číslo jedna na světě, a terorizuje ho, je přesvědčen o své shovívavosti. A dnes tento svět stojí před volbou – být či nebýt.

  Mobilizace je válka. Je na to Evropa připravena?

Vzhledem k tomu, že hlavní výzvy dneška přicházejí z Kremlu, má otázka, co dělat pro zajištění bezpečnosti lidstva, zřejmou odpověď.

S teroristy nevyjednávají, jsou zničeni. To je zákon, který každý zná a který kdysi vyslovil hlavní bojovník proti terorismu v Rusku – nyní Putin, který se stal zosobněním teroru ve světě.

Je čas uvést hlavní princip do praxe. Civilizovaný svět není tak krvežíznivý jako kremelský trpaslík, a proto se může místo gilotiny omezit na pohodlné křeslo. Zvláště pokud se tato židle nazývá dok.

Haag čeká na Putina a celou kremelskou kliku. K tomu je však nutné pokročit k rozumu, což je důležitý krok každého vůdce v Evropě a celém světě – přiznat si samozřejmost a volat vraha k odpovědnosti.

A pamatujte, že to, jak jste připraveni jednat dnes, určuje, jaký bude váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com