Valdajské fórum. Pokus o zachování tváře Kremlu.

Ve dnech 24. až 27. října se v Moskvě konalo 19. setkání mezinárodního diskusního klubu Valdai, na kterém se sešlo 111 odborníků, politiků, diplomatů a ekonomů z Ruska a 40 zahraničních zemí.

Tento obrázek byl nakreslen z Kremlu. Velmi zajímavě zhodnotil složení účastníků ruský publicista Andrej Piontkovskij s tím, že na fóru se sešlo „80 procent – přímí agenti Kremlu, a 20 procent – užiteční buržoazní pitomci“.

Ale hlavní událost se odehrála 27. října – něco, co celá populace země očekávala s neuvěřitelnou netrpělivostí a neuvěřitelnou bázní.

V tento den byl svět konečně svědkem grandiózního projevu ruského prezidenta, kterým skončilo 19. zasedání Mezinárodního diskusního klubu.

Tak to alespoň vypadalo do očí, respektive do agitačních a propagandistických historek, kterých kremelští pracovníci masmédií tuny chrlí na hlavy ruského obyvatelstva.

Oznámení Führerova projevu nebylo o nic méně okázalé, než se měl stát projev polohloupého diktátora.

Propagandisté všeho druhu tvrdili, že nadcházející Putinův projev bude zařazen „do deseti nejlepších projevů prezidenta Ruské federace“ a že „jeho pochopení bude trvat několik dní“.

A tak se akce odehrála. A svět viděl, mírně řečeno, dalšího Putina. V každém případě to rozhodně nebyl kremelský vůdce vzoru z roku 2007, který tehdy v Německu pronesl svůj slavný „mnichovský projev“, který se ve skutečnosti stal výchozím bodem pro konfrontaci mezi Ruskem a Západem, která začala brzy poté.

Něco podobného, několik „specialistů“ očekávalo, že to teď uslyší, ale Valdajský projev kremelského schizofrenika neměl ten jas.

Samozřejmě stále vyprávěl hloupé kremelské příběhy, aniž by řekl nic nového, a což bylo zvláště patrné, v jeho projevu nebyly žádné hrozby a bojovnost, kterými se kremelský trpaslík obvykle chlubí, což neuvěřitelně rozrušilo místní „zdraví patrioty“ .

V zásadě lze říci, že včerejší projev byl podrobnou verzí jeho projevu z 30. září, kdy byly 4 ukrajinské regiony, de facto okupované Ruskem, zařazeny do Ruské federace.

  Maďarsko – ochrana vlastních zájmů aneb ruka Moskvy v EU

Když mluvíme o tezi, pak, jako vždy u Putina, za všechno může Západ, který se snaží „vymazat Rusko z politické mapy světa“. Připomněl také svou oblíbenou tezi, že Ukrajina je umělý stát.

A důrazně mluvil o „mírových záměrech Ruska“ a vyjádřil svou připravenost prodávat ropu a plyn Evropě.

Orientační moment – Putin během projevu 8x zopakoval tezi o nutnosti vyjednávat a dospět ke konsenzu.

Celkově je dojem z jeho vystoupení i přes poněkud veselé chování kremelské „můry“ chmurný – Rusko totálně prohrálo. Navíc ve všech směrech – vojenském, politickém, ekonomickém a dokonce i informačním.

Když si poslechnete jeho agresivní, bravurní projevy, kterými Putin 21. února vyhlásil nezávislost L/DPR a 24. února skutečně vyhlásil Ukrajině válku, pak o osm měsíců později, když se na Ukrajině zhanobil, diktátor utichl a výhrůžky, které ruští propagandisté tak očekávali, vycházely z jejich úst.duce nenásledovalo.

Trpaslík z Kremlu také svým poddaným řekl, že vrchol sankčních testů prošel. Jak moc tomu věřili sami Rusové, je otázkou, ale je naprosto zřejmé, že ruská ekonomika se pod tlakem restrikcí skutečně potápí.

Moskva se přirozeně snaží tuto skutečnost za každou cenu utajit, ale už v zimě pocítí náklady na konfrontaci se Západem v kapse každý druhý Rus.

Vůdce Ruské federace se samozřejmě dotkl tématu jaderných zbraní a řeči o nich nazval provokacemi, které se dělají s cílem vyzvat „spojence Ruské federace a neutrální státy“, aby Rusko nepodporovali.

Putin řekl, že ve světě je „primitivní povyk kolem jaderných hrozeb“, jehož hlavními viníky jsou Washington a Londýn.

Vidíte, ano – už měsíc Kreml vydírá svět jadernou zbraní – od výbuchů jaderných elektráren – po použití „špinavé bomby“ a raket, ale nakonec za to může Západ .

Je zajímavé, že někteří političtí analytici považovali Putinův projev za jeho žádost Západu o jednání.

  Zdraví prezidenta. O čem Pražský hrad mlčí?

Někteří v tom dokonce viděli touhu kremelského Fuhrera po míru – říkají, že už pochopil, do jaké propasti Rusko letí a jaké důsledky to může vést, a to i v krátkodobém horizontu.

Ale takový dojem je klamný. Ano, zaostalé pižmovky nemají co oponovat technologicky vyspělému, soudržnému a modernímu Západu, který vyjádřil naprostou solidaritu s Ukrajinou, která hájí svou svobodu v boji s Kremlem.

Kremelský agresor ale ve svých činech opakovaně prokázal svou nelogičnost a nedostatek vědomí.

Proto příběh, který mnozí slyšeli v Putinových slovech, aniž by byl přímo vysloven, lze považovat pouze za žádost o vyjednávání, kterou diktátor používá jako pauzu k přípravě na novou vlnu eskalace.

Svědčí o tom zejména závěry Amerického institutu pro studium války (ISW), jehož experti podotýkají, že ruský prezident „při svém vystoupení v diskusním klubu Valdai nadále popíral suverenitu Ukrajiny“.

ISW vysvětluje, že k tomuto závěru došli na základě výroků diktátora, že „jedinou skutečnou zárukou ukrajinské suverenity“ může být pouze Rusko, které prý „stvořilo“ Ukrajinu.

Putin také zopakoval svou tezi, že údajným „historickým faktem“ je, že Ukrajinci a Rusové jsou v podstatě „jeden lid“.

Experti ISW svými prohlášeními zdůrazňují, že „prezident Ruské federace odmítá právní skutečnost, že Ruská federace uznala suverenitu Ukrajiny a že ukrajinský lid existuje jako samostatný národ“.

„Putinovo pokračování narativu, že Ukrajina a Rusko jsou jeden národ, rozdělený do různých států na základě svévolných historických okolností, ukazuje na jeho neustálý cíl zničit ukrajinský stát a vymazat představu o ukrajinském lidu,“ uzavírají analytici.

Domnívají se, že tato prohlášení spolu s činy Ruska by měly způsobit vážné zamyšlení nad tím, že ruská válka proti Ukrajině je aktem genocidy.

A pokud jde o jednání, ISW shrnuje: „Putin nadále odmítá suverenitu Ukrajiny, která je zásadně neslučitelná se seriózními jednáními.“

  Maďarsko vs Rusko. Přátelství proti Ukrajině.

No, samozřejmě, Putin udělal pro své ruské publikum maximum. Převedeme-li jeho slova do jednoduchého jazyka z alegorického, řekl, že svět přestal být unipolární a směřuje k bipolaritě a všechny světové demokracie se podle kremelského trpaslíka již shromažďují kolem nejdemokratičtější země světa – Ruská federace.

Sám chápete, že normální člověk něčemu takovému neuvěří, respektive, poselství tohoto prohlášení může být pouze jedním směrem, tam, kam věří tomu, co říká Führer, a kam poslušně chodí hloupí ruští voliči, hnáni svým vůdcem ke krvavému masakru.

Mimochodem, Putin, který opět poznamenal, že za „zažehnutí války na Ukrajině“ může Západ, a ne Rusko, a že to byl Západ, a ne Rusko, „popírá suverenitu zemí a národy“, říká, že každý by měl stejně dodržovat a chápat „mezinárodní právo“, zejména Chartu OSN.

Tady, vidíte, je legrační slyšet z úst kremelského senilu větu „dodržujte mezinárodní právo“.

No a jako třešnička na dortu – tradiční prohlášení, že Ukrajina prý „ve skutečnosti ztratila suverenitu a je přímo řízena Spojenými státy, které ji používají jako beranidlo proti Rusku“.

Jak se říká „bez komentáře“. Nic nového, ale taková prohlášení naznačují, že Kreml neopustil své stanovené cíle ve válce proti Ukrajině.

No, notoricky známá síla „druhé armády světa“ se ukázala být jen mýdlovou bublinou, která praskla i pod omezenou nabídkou moderních západních zbraní.

To znamená, že jednání civilizovaného světa je správné a soudržnost partnerů dělá své.

Citáty kremelského Führera, které, jak jeho tiskový mluvčí slíbil, „budou studovány velmi dlouho“, lze skutečně studovat.

A pravděpodobně nejbližší úřad, který se tím bude zabývat, bude Haag.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com